НОВИНИ

Китай разхлабва мерките срещу Covid-19, броят на заразените в САЩ расте

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:54, 30.04.2020
Чете се за: 01:15 мин.
По света
китай разхлабва мерките covid броят заразените сащ расте

В Южна Корея не са регистрирани нови случаи на заразени с коронавирус в страната, а само на хора, пристигнали от чужбина. В централните области на Китай, които бяха по-слабо засегнати, облекчават карантинните мерки.

Според американския президент Доналд Тръмп, Пекин е готов на всичко, за да не допусне преизбирането му за държавен глава.

Нови случаи на болни от Covid-19 няма и в Китай. Регистрирани само четирима заболели, но всички са пристигнали от чужбина. Това е причината за разхлабването на мерките, въведени в края на януари, в столицата Пекин и близките райони.

Чен Беи, заместник секретар на общината в Пекин: Нивото на защита при извънредно положение, свързано със здравето, се намалява от възможно най-високото първо ниво, на по-ниското - второ. То влиза в сила от 30 април. Превантивните мерки и контролът ще бъдат съответно коригирани.

Броят на заразените в САЩ продължава да се увеличава. Според американски официални източници има доказателства, че медикаментът Ремдесивир помага за възстановяване след коронавирусна инфекция. Лекарството обаче не бива да се смята за панацея, предупреждават специалисти.

В интервю за Ройтерс американският президент Доналд Тръмп обяви, че Китай работи за загубата му на президентските избори в страната.
По думите му, една от основните причини за това е търговската война между Вашингтон и Пекин. Китай може да очаква "много" последствия заради пандемията и каза, че страната е трябвало да предупреди света много по-рано за заразата.

Флорида е сред последните щати, които облекчават част от рестрикциите, но се изключват районите около Маями.

Рон Десантис, губернатор на Флорида: Новата фаза започва от понеделник, 4-ти май. Няколко окръга обаче са изключение от облекчаването на мерките. Причината е, че в тях са регистрирани най-много случаи на болни, но и те вървят във вярната посока и скоро също ще могат да се присъединят към следващата фаза.

Ако във Флорида мерките се разхлабват, в Калифорния обявиха затягането им. Губернаторът Гавин Нюсъм разпореди затваряне на всички плажове в щата от утре. Причината е, че заради хубавото време хората масово нарушават правилата за социално дистанциране.

Отвъд океана - Европейската централна банка ще предложи стратегия за излизане от тежката икономическа криза в следствие на пандемията. Това се случва на фона на рекордното свиване на икономиката на САЩ заради кризата с COVID-19 - на годишна база спадът е с 4,8%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дрогиран шофьор блъсна и уби велосипедист във Варна
Дрогиран шофьор блъсна и уби велосипедист във Варна
Нови правила за обществения транспорт в Гърция
Нови правила за обществения транспорт в Гърция