НОВИНИ

Китайският лидер Си Дзинпин беше преизбран да управлява още 5 години

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:17, 10.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Китайският президент Си Дзинпин засилва властта си. Той получи безпрецедентен трети мандат и става най-дългогодишният държавен глава на комунистическата държава от основаването ѝ през 1949 г. На внимателно дирижирана церемония делегатите на 14-ото Общокитайско събрание на народните представители, днес гласуваха единодушно за преизбирането. Клетва положиха и двама вицепрезиденти, а утре ще бъде сменен и премиерът. Постът на Ли Къцян ще поеме един от доверените хора на Си Дзинпин - Ли Цян.

Президентът положи клетва, в която обеща да работи за просперираща и силна страна. Държавният глава в Китай има основно церемониална роля, но Си Дзинпин вече си осигури през есента двата по-важни поста - ръководител на Китайската комунистическа партия и на Централния военен комитет. На Общокитайското събрание по-важното беше утвърждаването на новото ръководство на Националния комитет - или правителството, на нов премиер утре и на нови министри. Всички те лоялни на Си Дзинпин.

Във Великата зала на народа - държавна институция точно до площад Тянънмън сред подредените по конец членове на комунистическата партия - се отличаваше фигурата на Си Дзинпин, само пред него имаше поставени две чаши за чай - символ на върховната позиция, която заема. Хан Джън бе избран за вицепрезидент на Китай. Джао Лъдзи бе избран за председател на Постоянния комитет на 14-ото Общокитайско събрание на народните представители.

През октомври Си Дзинпин смени с лоялни хора 7-членното Политбюро на Комунистическата партия, а сега подменя и хората в правителството. В продължение на десетилетие Китай е управляван с култ към личността на лидера - основател Мао Дзедун. Ху Дзинтао и Дзян Дзъмин оставаха на президентския пост по 10 години. Си Дзинпин промени това правило като през 2018 година отмени ограничението за трети мандат и отново даде повод да се говори за завръщане на култа към личността.

"От гледна точка на историческия завет Си Дзинпин гледа на себе си като на част от лигата на най-великите китайски лидери. Мао или Дън Сяопин. Но вижда себе като по-различен от предшествениците си - Ху Дзинтао или Дзян Дзъмин, които не направиха стъпки за националното обединение. В това отношение Тайван е голям въпрос за китайското управление. си Дзинпин е готов да каже - вижте, вече сме глобална сила и изпълнихме целта за национално обединение и аз съм най-великият лидер на съвременен Китай, дори надминах Мао", заяви Алън Карлсън - експерт от Корнелски университет - Ню Йорк.

Именно Тайван е последният щрих, необходим на Си Дзинпин в стремежа му да надмине предшествениците си. Той вече обяви, че е готов да използва сила за обединението с Тайван, а китайският външен министър тази седмица очерта и подхода към Съединените щати.

"Ако Съединените щати имат амбицията да станат велики отново, трябва да мислят и за развитието на другите държави. Възпирането и подтискането няма да направят Америка велика отново, и няма да спрат възхода на Китай", заяви Цин Ган - министър на външните работи на Китай.

Новото десетилетие от управлението на Си Дзинпин е белязано от забавящ се икономически растеж, застаряващо население и надуващ се имотен балон в Китай - проблеми, чието решаване ще изисква реформи и фокус върху вътрешната политика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Питай експерта": Как да привличаме повече туристи?
"Питай експерта": Как да привличаме повече туристи?
Акция на полицията срещу купуването на гласове във Врачанско
Акция на полицията срещу купуването на гласове във Врачанско