НОВИНИ

Китайският президент ще посети Москва за среща с Путин

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
09:34, 17.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Китайският президент Си Дзинпин пристига на посещение в Москва другата седмица за разговори с руския държавен глава Владимир Путин. Това е първата визита на Си Дзинпин в Русия от началото на войната в Украйна и ще се състои след като Пекин представи мирен план от 12 точки за конфликта в Украйна, който беше посрещнат със скептицизъм от Запада.

"Визита за мир" - така китайското външно министерство определи планираното от 20 до 22 март посещение на Си Дзинпин в Москва. В понеделник Си Дзинпин и Владимир Путин ще имат официален обяд, а същинските разговори между двамата са планирани за вторник. Посещението на китайския лидер ще бъде на принципа за избягване на конфронтация, без да е насочено срещу трети страни, в духа на дипломация в един многополюсен свят - обяви китайското външно министерство.

"В момента започналите преди век промени се ускоряват, светът навлезе в нов период на безредици и промени. Като две страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, значимостта на нашето сътрудничество се простира извън обхвата на двустранните отношения", заяви Ван Вънбин - говорител на МВнР на Китай.

В предложения от Пекин мирен план е предвидено запазване на териториалната цялост на страните, но в него не се съдържа изрично искане за изтегляне на руските войски от Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е готов да се срещне с китайския президент, а Съединените щати дадоха сигнал, че подкрепят подобни разговори.

Американски медии съобщават, че след визитата Си Дзинпин и Зеленски ще разговорят по телефона. С това посещение Пекин ще демонстрира силна подкрепа за Москва - посланието - Русия не е сама - е предназначено не само за Запада, но и за останалия свят. Но оценките са, че Русия изглежда в ролята на по-младшия партньор и е все по-зависима от Китай.

"Китай е критично важен за Русия като най- големият купувач на руски енергийни ресурси. Иска достъп до Арктика, което е възможно само чрез сътрудничество с Русия. Иска да развива космическа програма и балистични ракети - всичко това Русия го има, а Китай го иска", каза Кистофър Уефър - изпълнителен директор на консултантска компания за Евразия.

Последната среща между Путин и Си Дзинпин лице в лице беше на откриването на Зимната Олимпиада в Китай непосредствено преди началото на войната. Тогава двамата лидери обявиха партньорство без граници.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази вечер "В кадър": Писма от Одрин - 110 години от края на войните за национално обединение
Тази вечер "В кадър": Писма от Одрин - 110 години от края на войните за национално обединение
Двама мъже са задържани за нападението с киселина срещу гадателката в Пловдив
Двама мъже са задържани за нападението с киселина срещу гадателката в Пловдив