НОВИНИ

Владимир Перев: Част от обществото в РСМ смята България за виновник за всички проблеми от Втората световна война

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 17.03.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Част от обществото в Република Северна Македония смята България за виновник за всички проблеми на Балканите от времето на Втората световна война. Това заяви в "Денят започва" журналистът Владимир Перев в коментар за решението на властите в Скопие да забранят употребата на имената на българските клубове в Битоля и Охрид - "Иван Михайлов" и "Цар Борис III".

"Това произлиза от тълкуването на съвременната история в Македония, в която Цар Борис III и Иван Михайлов са почти виновници са сите трагедии на Втората световна война - за Холокоста, за живота и смъртта на почти всички евреи в Европа. Това произлиза от това тълкуване и желанието на една част от македонското общество и едни позиции, останали още от югословенско време, надоградени след това с един македонски национализъм от времето на Никола Груевски, който е и основният виновник за пропаднатите амбиции за антиквизация на Македония, да се внедри една колективна вина на целия български народ като основен виновник за трагедиите на Балканот и по-широко - за времето на Втората световна война и преди и след това. Това е същината на въпроса - внедряване на вина на българския народ и българската държава. Това е същината на проблема", заяви Перев.

Според Перев част от обществото, разпределена във всички слоеве, не иска и европейска интеграция за Северна Македония и е готова да отстоява това на всяка цена.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швьонтек и Рибакина се класираха за полуфиналите в Индиън Уелс
Швьонтек и Рибакина се класираха за полуфиналите в Индиън Уелс
Яник Синер отстрани шампиона Фриц в Индиън Уелс
Яник Синер отстрани шампиона Фриц в Индиън Уелс