НОВИНИ

Подпомагат с 30 млрд. долара американската банка "First Republic"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:15, 17.03.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

11 големи банки, сред които JPMorgan, CitiBank, Goldman Sachs, обявиха, че ще помогнат с 30 милиарда регионалната банка First Republic, която е заплашена от фалит.

Новината идва на фона на усилията на властите в страната да убедят обществото, че банковата система е добро състояние, въпреки фалита на няколко банкови институции.

След обявяването на това решение, акциите на First Republic поскъпнаха с 20%, последва спад, което засили мрачните прогнози. Регулаторните органи приветстваха решението на големите банки, а те от своя страна обясниха, че действията им показват "увереност". Според тях, секторът е стабилен, има достатъчно наличност и прави добри печалби.

Според експерти, причините за ликвидните проблеми на конкретните американски банки се дължат на конкретни фактори и няма опасност от срив на цялата банкова система.

Регулаторните органи приветстваха решението на големите банки, а те от своя страна обясниха, че действията им показват "увереност в стабилността на сектора".

В края на миналата седмица Silicon Valley Bank - 16-ата по големина в САЩ, обяви фалит, като повлече и още две по-малки финансови институции.

Властта се намеси незабавно и каза, че ще гарантира парите на клиентите им. Това е първият банков фалит от 2008 г. и отключи опасения от повторение на кризата оттогава, не само в САЩ, но и в Европа. Стана ясно, че швейцарската банка Credit Suisse ще вземе краткосрочен заем в размер на до 50 милиарда швейцарски франка от местната национална банка, за да гарантира стабилността си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уест Хям и Андерлехт се класираха за четвъртфиналите в Лигата на конферениите, Лацио отпадна
Уест Хям и Андерлехт се класираха за четвъртфиналите в Лигата на конферениите, Лацио отпадна
Два мача дават старт на 24-ия кръг от първенството
Два мача дават старт на 24-ия кръг от първенството