НОВИНИ

КНСБ на протест: Да защитим доходите от инфлацията и работните места

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
13:51, 19.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
Бизнес
Слушай новината

От КНСБ днес излязоха на протест. Синдикатът поиска актуализация на държавния бюджет за тази година. Изчисляват, че властта трябва да намери 140 милиона лева за повишаване на заплатите в бюджетния сектор, което да компенсира високата инфлация.

С блокада на столичния булевард "Дондуков" ръководството на КНСБ започна протестна кампания заради ниските заплати и високата инфлация.

"Хората, които представляваме, са на минимална или около минималната заплата. За да може да преживяват и да имат стандарт на живот, трябва увеличение много по-сериозно, отколкото е в момента", каза Цветелина Милчелиева от КНСБ.

От КНСБ искат 850 лева минимална заплата от първи януари. И осъвременяване на пенсиите с минимум 12 процента от първи юли догодина.

"До края на 2026 година минимум средно с по 12% трябва да растат всички пенсии за трудова дейност. От тях зависи и ръстът на инвалидните и всички други видове пенсии", каза Ася Гонева от КНСБ.

По-голямо обезщетение за безработица и повече пари за образователната система искат още от КНСБ. Служебният премиер Гълъб Дoнев се срещна с представители на синдиката.

"По сектори и по браншове го запознахме къде трябва да се вдигнат заплатите и тези 140 милиона, които трябва да бъдат намерени в бюджет 2022 г.", каза Пламен Димитров - президент на КНСБ.

Премиерът се ангажирал да обсъди въпроса с финансовия министър. От КНСБ се заканиха, че след изборите ще протестират на жълтите павета.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж простреля свой приятел във Врачанско и се самоуби
Мъж простреля свой приятел във Врачанско и се самоуби
Британската кралска корона: едно от най-големите съкровища на света
Британската кралска корона: едно от най-големите съкровища на света