НОВИНИ

КНСБ протестира пред парламента с искане за по-високи доходи

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
08:20, 23.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Протест пред НС, не с политически, а с икономически искания. От КНСБ настояват за повишаване на минималната работна заплата с още 50 лева и тя да стане 760 лв., както искат и повече пари за работещите в бюджетната сфера, като увеличението да е поне 15%. Синдикалната организация възнамерява да запознае с предложенията си депутатите в НС. Днес е крайният срок за внасяне на предложения преди второто гласуване на актуализацията на бюджета.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Протестът започна с разпъване на шатра и писане на плакати относно ниските доходи на работещите у нас. Според изчисленията на КНСБ в рамките на една година цените на основните хранителни стоки са скочили с близо 45%.

"Политика по доходите в бюджета няма. Настояваме такава да има. Веднага на 760 лв., от 1 януари 800 лв да бъде минималната работна заплата. Пари има, приходите са подценени. Капиталовата програма няма да се изпълни", заяви Любослав Костов - главен икономист на КНСБ.

Изчисленията на синдиката сочат, че за предложените промени са необходими допълните 800 милиона лева към актуализацията на бюджета. Като има откъде да се пренасочат средства, категорични са синдиката.

"7 милиарда по-висок БВП, според самите данни на МФ, ще дойдат от неизпълнение на капиталовата програма, която е 8,2 милиарда лева. Независимо как се казва премиерът или политическата обстановка, политиката на доходите винаги трябва да бъде изведена пред скоби", заяви Любослав Костов - главен икономист на КНСБ.

Друго искане на КНСБ е за по-висока подкрепа за семействата с деца предлагат увеличение на данъчното облекчение за деца от 4500 на 7500 лв. годишна данъчна основа за едно дете и от 9000 на 15 000 лв. за семейство с две деца.

"Масово хората обедняват. Личната инфлация е 45%. Сиренето, олиото, хляба, всичко поскъпна двойно", заяви Любослав Костов - главен икономист на КНСБ Любослав Костов - главен икономист на КНСБ.

И се заканиха да протестират пред НС докато исканията им не бъдат изпълнени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Договорът на Неймар с ПСЖ ще бъде удължен автоматично
Договорът на Неймар с ПСЖ ще бъде удължен автоматично
Тома Биков: Готови сме да се върнем в управлението, имаме идеите, хората и възможностите
Тома Биков: Готови сме да се върнем в управлението, имаме идеите, хората и възможностите