НОВИНИ

Код жълто за градушки, силни гръмотевични бури и проливни валежи в Западна България

код жълто градушки силни гръмотевични бури проливни валежи западна българия
bnt avatar logo
от БНТ
06:00, 27.05.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Днес облачността ще е по-често значителна и на много места в страната ще има интензивни валежи от дъжд и гръмотевични бури. Ще има условия и за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 22° и 27°.

По Черноморието ще има разкъсана, след обяд по-често значителна облачност. На отделни места ще има и валежи от дъжд. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 20 - 23°. Температурата на морската вода е 15 - 18°. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала.

В планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. В отделни райони валежите ще са интензивни и значителни по количества. Ще има и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток, по най-високите части - от югозапад. Максималната температура на 1200 метра - около 17°, на 2000 метра - около 11°.

През следващите дни до края на тази и в началото на новата седмица въздушната маса над страната ще остане неустойчива. През нощта срещу петък валежите в Западна България ще продължат и ще са по-интензивни през първата половина от нощта.

В петък, с усилване на вятъра от запад-северозапад, температурите ще се понижават. Ще бъде с валежи, на места значителни и интензивни, придружени от гръмотевични бури, главно в Централна, а вечерта и към Североизточна България, където остават и условията за градушки.

Сутринта в събота в източните райони все още ще превалява, но през деня в по-голямата част от страната вероятността за валежи е малка. Ще бъде с променлива облачност, все още ветровито. Температурите слабо ще се повишат.

В неделя след обяд само на отделни места в планинските райони ще превали краткотраен дъжд, възможно е да прегърми.

В понеделник температурите отново ще се понижават и ще бъдат по-ниски от обичайните за края на май. Облачността ще бъде значителна, на много места ще има валежи. Повишена е вероятността за значителни количества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев на аудиенция при папата днес
Президентът Радев на аудиенция при папата днес
Внезапно ни напусна Спас Натов
Внезапно ни напусна Спас Натов