НОВИНИ

Кой е Ролан Гарос? Героят, който никога не е бил тенисист

bnt avatar logo
от Станислава Кръстева
11:26, 25.05.2021
5108
Чете се за: 06:02 мин.
Голям шлем
Ролан Гарос
Снимка: Christophe Guibbaud / FFT

Колкото и удивително да изглежда, не много хора знаят цялата история на човека, чието име се възприема като нарицателно в света на тениса – Ролан Гарос.

Разбира се, необичайно е името на авиатор да бъде свързвано с един от най-атрактивните турнири в света. Но това е реалността за Откритото първенство на Франция – името на пионер и герой да озарява двуседмичните гладиаторски битки на най-големите тенисисти. Всяка година.

Ролан Гарос не е бил запален по тениса, нито по спорта. Като малък се занимава с футбол, ръгби и колоездене, спорт, който му помага да възстанови дихателните си функции в пълна цялост след прекарана пневмония.

Роден е на 6 октомври 1888 година в Сен Дени, завършва бизнес училище и основава собствена компания на 21 години – автокъща, недалеч от Триумфалната арка – преди животът му да поеме в нова посока през август 1909 година. Поканен от приятел да присъства на авиошоу, той се влюбва завинаги в тези невероятни машини. Ролан Гарос никога не прави нещо половинчато. Веднага си купува самолет и се научава да лети, още преди да получи лиценз за пилот.

На 6 септември 1911 година, две години след запалването си по тази всепоглъщаща страст, Гарос чупи първия си рекорд за височина, достигайки 3910 метра. Участва в редица състезания и авиационни програми, удивявайки зрителите със своята смелост и изобретателност. Бързо се превръща в звезда.

На 23 септември 1913 година Ролан Гарос лети от Фрежу (Франция) до Бизерта (Тунис) със своя самолет. Пътуването отнема близо 8 часа, но влиза в историята като първото над Средиземно море. Той отпътува в 5.47 часа сутринта с 200 литра гориво и 60 литра рициново масло на борда, както и две неизправности на двигателя, които геният успява бързо да поправи. Успява да кацне в 13.40 часа, изминавайки 780 километра.

При избухването на Първата световна война Ролан Гарос се записва доброволец. По онова време самолетите са оборудвани с много малко оръжие, ако изобщо разполагат с такова. Ролан Гарос обаче започва да работи по изобретяването на първия едноместен самолет с картечница, стреляща през витлото. Именно с това свое революционно изобретение отива на фронта.

В началото на 1915 година подпоручик Ролан Гарос постига три поредни победи за две седмици, но след това е улучен от германската противовъздушна отбрана над Белгия. Принуден да кацне, той попада в плен, а изобретението му попада в ръцете на врага, който използва идеите му, за да адаптира собствените си самолети.

След три години в плен Ролан Гарос успява да избяга, несръчно маскиран като немски офицер. Здравето му се влошава сериозно по време на пленничеството му. Зрението му е пострадало значително. Налага се да си направи тайно чифт очила, заради своето късогледство, за да може да продължи да лети. Независимо от всичко, което го сполетява, той решава отново да се бие. Този път храбростта му се оказва фатална. На 5 октомври 1918 година е убит, но не и преди да спечели четвърти дуел във въздуха.

„Победата принадлежи на най-упоритите.“ Този цитат е приписван на Наполеон Бонапарт, но самият Ролан Гарос толкова вярва в него, че го изписва на една от перките на самолета си. Фраза, която приляга и на победителите на тенис турнира.

Десет години след смъртта му (1928) стадионът, построен за Купа Дейвис, получава името „Ролан Гарос“.

И до днес…

На 30 май гладиаторските битки ще стартират отново в основната схема на турнира. Българското участие, както и най-интересните мачове от финалната фаза ще можете да наблюдавате по БНТ 3, както и онлайн в спортната секция на bntnews.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив (Пловдив) получава сребърните медали в сряда
Локомотив (Пловдив) получава сребърните медали в сряда
Организаторите на Токио 2020: Ще има Олимпиада
Организаторите на Токио 2020: Ще има Олимпиада