НОВИНИ

Кой ще се изправи срещу Ердоган в битката за президентския пост?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:00, 06.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
Балкани
Слушай новината

Политически вълнения в Турция - президентът Реджеп Ердоган за пореден път потвърди, че въпреки земетресението изборите на 14 май трябва да се състоят. Очаква се до дни да бъде подписан указ за провеждане на вот 2 в 1.

Турците ще гласуват за членове на парламента и за президент. След тежки преговори и риск да се разпадне опозиционният алианс избра своя кандидат-президент. Лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу ще се изправи срещу Ердоган на изборите.

Компромис, постигнат с цената на маратонски преговори, продължили през целия уикенд. "Шесторната маса" бе на крачка от разпад, но надделя желанието да бъде направен реалистичен опит управляващия вече 20 години Реджеп Ердоган да бъде свален от власт.

"Решихме Кемал Кълъчдароглу да бъде нашия кандидат за президент", заяви Темел Крамалаоглу, лидер на "Партия на щастието".

"Нашият съюз е съюз на мира. Единствената ни цел е да водим страната към просперитет, мир и по-светло бъдеще", заяви Кемал Кълъчдароглу, лидер на "Народнорепубликанската партия".

74-годишният лидер на Народнорепубликанската партия е завършил публична администрация, дълги години работи в Сметната палата и Министерството на финансите. Наричат го "турския Ганди" - миролюбив, упрекван, че е прекалено умерен за политик. През 2017 г. вървя пеша от Анкара до Истанбул в знак на протест срещу Ердоган.

До решението се стигна след като в събота лидерката на "Добрата партия" Мерал Акшенер обяви, че се оттегля от опозиционния алианс, тъй като не подкрепя кандидатурата на Кълъчдароглу. "Турската желязна лейди", както я наричат, настояваше кандидат-президент на опозицията да бъде или кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, или този на Анкара - Мансур Яваш. И двамата - членове на кемалистката Народнорепубликанска партия. Те отказаха да се изправят срещу лидера си, като вместо това се съгласиха ако опозицията спечели, да бъдат вицепрезиденти.

Снимки: БГНЕС

Заплахата на Акшенер, която оглавява втората по големина опозиционна партия, криеше риск победата на изборите да бъде "подарена" на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието.

Освен като "желязна лейди" Мерал Акшенер е известна в Турция и с прозвището "вълчицата", заради участието ѝ в свързваната с терористичната групировка Сивите вълци и сегашен коалиционен партньор на Ердоган партия на Националистическото действие на Девлет Бахчели. Тя е и първата жена, заемала поста вътрешен министър. Изключена от партията на Националистическото действие заради несъгласието ѝ да си сътрудничи с управляващата Партия на справедливостта и развитието.

На 14 май гражданите на 85-милионна Турция отиват на ключови избори 2 в 1 и ще гласуват за членове на 600-местния Меджлис, а също и за президент. Според проучванията, Партията на справедливостта и развитието на Ердоган се ползва с подкрепа от около 30%. Над 42%, обаче, са гласовете в полза на обединената опозиция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Тунчев: Арда дава заявка, че ще играе добър футбол във всеки мач
Александър Тунчев: Арда дава заявка, че ще играе добър футбол във всеки мач
Димитър Димитров: Загубихме мача, когато получихме червения картон
Димитър Димитров: Загубихме мача, когато получихме червения картон