НОВИНИ

Кой спира депортацията на българските евреи преди 80 години?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:49, 10.03.2023
Чете се за: 05:10 мин.
Общество
Слушай новината

На днешния ден преди 80 години е получена заповедта на вътрешния министър Никола Габровски, с която се отменя депортацията на българските евреи. Според историци данните сочат, че заповедта е дадена от цар Борис Трети.

Преди това обаче спасителната акция започва от Кюстендил и стига до подпредседателя на парламента Димитър Пешев. Включва се и църквата. Според учените българските евреи са спасени в резултат на взаимодействието на гражданското общество и властта, а в такъв голям мащаб спасяване на евреи има само в България.

През януари 1943 г. в България пристига Теодор Данекер, съветник по еврейските въпроси към германското посолство - със задача да организира депортацията на 20 000 евреи от Вардарска Македония и Беломорието. Оказва се, че те са 12 000 и бройката трябва да се попълни с още 8 хиляди от старите територии. Планът се подкрепя от комисаря по еврейските въпроси Александър Белев. Под силен германски натиск Министерският съвет взима решението като става въпрос само за евреите от новите земи.

"Няма официално правителствено решение, с което се дава съгласие да бъдат депортирани български евреи. Въпреки това по инициатива на самия Белев се пристъпва към попълване на тази бройка", обясни доц. Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека, БАН.

"В момента, в който еврейската общност научава за тези планове, това става първоначално в Кюстендил, веднага се обръщат към своите авторитетни приятели българи", допълва проф. Даниел Вачков, Институт за исторически изследвания, БАН.

Михаел Бар-Зоар тогава е дете, но си спомня, че чичо му бил предупреден от приятел българин. Четирима българи от Кюстендил идват на помощ.

"Михалев беше член на Парламента, а другите три бяха Суичмезов, Момчилов и Куртев, после научих техните имена. Те са тръгнали от Кюстендил, за да променят заповедта, да спасят евреите".

Четиримата запознават със ситуацията подпредседателя на парламента Димитър Пешев. На 9 март делегация от депутати се среща с вътрешния министър Никола Габровски. Той провежда разговор, най-вероятно с цар Борис Трети и разпорежда депортацията да бъде спряна. Заповедта се получава на 10 март в Пловдив.

"В германските документи е записано, че заповедта за освобождаване е дадена от най-високо място. Има много данни, които сочат, че цар Борис Трети е отменил тази заповед за изселване", казва доц. Спас Ташев.

В Пловдив митрополит Кирил се противопоставя на събирането на евреите в местно училище. По-късно в акцията се включва целият Свети Синод. В Парламента Димитър Пешев организира подписка, в която участват 43-ма депутати предимно от мнозинството.

"Когато говорим за спасяването на българските евреи трябва да кажем, че то е вследствие на едно взаимодействие между държавните институции и различните граждански организации", коментира проф. Даниел Вачков.

Какво се случва с 11343 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия? Можела ли е България да ги спаси? Тези територии са владение на Райха.

"Те ги предават на България да ги администрира, като още веднага са подписани няколко споразумения, няколко документа, които ясно очертават кой е върховният разпоредител и че това е Германия", обясни проф. Даниел Вачков.

"В архива на "Яд вашем" има германски депортационен влак, който е запечатан на гара Скопие през март 43-а година, на този вагон се вижда много ясно надписът "Дойче Рейхсбан". Германското участие и водещата роля е толкова категорично, че смятам, че е смешно да се оспорва", коментира доц. Спас Ташев.

Въпреки всичко със застъпничеството на българските власти във Вардарска Македония са спасени 200 евреи, които бягат в Албания. Още 200 са спасени с мотива, че са лекари, нужни на България.

По темата работиха: Елиана Димитрова, Весела Петрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С различни прояви в страната отбелязахме Деня на спасяването на българските евреи (Обзор)
С различни прояви в страната отбелязахме Деня на спасяването на българските евреи (Обзор)
"Момичето със светещите обици" - картина от изкуствен интелект измести по популярност шедьовъра на Вермеер
"Момичето със светещите обици" - картина от изкуствен интелект измести по популярност шедьовъра на Вермеер