НОВИНИ

Кристалина Георгиева беше преизбрана за втори мандат начело на МВФ

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:00, 13.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Кристалина Георгиева ще управлява Международния валутен фонд втори мандат. С консенсус българката икономистка беше избрана за ново петгодишно управление. Георгиева беше единствения номиниран кандидат за поста.

Светът избегна рецесията, но го очакват години на "бавен растеж" и недоволство. Предизвикателства, пред които ще се изправи и Кристалина Георгиева в новия си мандат на управление:

"Отрезвяващата реалност е, че глобалната икономическа активност е слаба според историческите стандарти. След финансовата криза, перспективите за растеж се бавят. И инфлацията не е напълно победена."

Кристалина Георгиева пое управлението на Международния Валутен фонд през 2019-та - годината, в която светът беше обхванат от пандемия.

"Белезите от пандемията все още се виждат. Глобалната загуба на производство от 2020 г. е около 3,3 трилиона долара, като натискът пада непропорционално върху най-уязвимите страни", каза Кристалина Георгиева.

По време на управлението на Георгиева, Международният валутен фонд за първи път отпусна средства на страна във война. На Киев беше предоставена финансова помощ от близо 15 милиарда половина долара.

"Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с Украйна и ще продължим да призоваваме тези, които подкрепят Украйна, да останат непоколебими в своята финансова подкрепа", каза още Кристалина Георгиева.

През 2021 година името на Кристалина Георгиева беше въвлечено в скандал, свързан с времето, когато е била в Световната банка. Вътрешно разследване я обвини, че е помогнала за изкуствено повишаване на рейтинга на Китай. Позицията на Кристалина Георгиева беше, че не е съгласна със заключенията в доклада на Световната банка. Изпълнителният съвет на МВФ започна собствено разследване. По-късно от Фонда обявиха, че имат "пълно доверие" в управляващия си директор.

Новият мандат ще започне на 1 октомври 2024 година. Миналият месец финансовите министри на Европейския съюз одобриха Кристалина Георгиева за ново 5-годишно управление на МВФ, като на практика гарантираха нейното преизбиране. По традиция европейските страните препоръчват управляващия директор на МВФ, а Съединените щати препоръчват ръководителя на Световната банка. Георгиева е втората жена, която оглавява МВФ, и първата от страна с развиваща се пазарна икономика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време с краткотрайни превалявания в Централна и Източна България
Слънчево време с краткотрайни превалявания в Централна и Източна България
Ще тръгнат ли лихвите надолу?
Ще тръгнат ли лихвите надолу?