НОВИНИ

Кубрат и Тервел зарадваха боксови таланти в Танзания

bnt avatar logo
от Калоян Николов
12:06, 31.01.2021
Чете се за: 01:22 мин.
Бокс
кубрат тервел зарадваха боксови таланти танзания

Ден след победата на Тервел Пулев в Танзания, братя Пулеви посетиха боксов клуб за деца в Дар ес Салаам.

Те зарадваха малчуганите с чисто нова екипировка, ръкавици и боксови чували, които да им дадат по-голям стимул в тренировките и да подобрят условията, при които боксовите таланти в африканската страна вървят по пътя на мечтите.

Тервел разказа, че условията в посетената зала са потресаващи.

"Днес посетихме местна боксова зала в Дар ес Салаам, където условията бяха потресаващи за нашите представи. Но съвсем нормално за държава с 80% крайно бедни и оцеляващи с 3-4$ на ден хора.

Затова занесохме боксови пособия, които да послужат на децата, трениращи бокс в района.

Треньорът се оказа с доста сериозна визитка - олимпийски шампион от Мюнхен 1972 г.

На въпрос към него "Какво ти даде държавата, когато спечели олимпийската титла?" той ни отговори без думи, а с жеста "ръкостискане".

Сега той е човекът, който създава млади шампиони в танзанийския град- ще го различите в бяло облекло с шапка на снимките.

За мен лично да видя пламъка в очите на тези хора, със страст за бокс и за успеха на ринга, а не за парите. За миг изникна паралел в съзнанието ми с времената, когато аз прохождах в бокса и началото на 90-те години в България.

Помня добре, тогава нямаше много възможности може би за повечето хора у нас, реденето на опашки с купони за храна в хранителните магазини, режим на тока и т.н.

Но също така насочен от моя баща към бокса, пламенно гледах боксовите турнири "Странджа", кубинските боксови легенди на живо в София (зала Универсиада) , Олимпийските игри по телевизията и съм мечтаел някога да бъда там, на този ринг.

Днес гледайки малките деца, които посетихме се върнах в тези времена несъзнателно. Но оценявам пътя, който съм извървял дотук и знам какво ми е коствало, колко труд, пот, език на омразата, усилия, "преглъщане" на ситуации, сваляне на килограми, да те отритват шефове, защото не им правиш "мили очи", а даже назоваваш истините пред медиите, да изтърпиш труден човек, който ти е треньор в продължение на години, контузии, интриги и лицемерие на "малки" хора, кръв, спаринги, аркади и много други, които даже съм забравил.

Но всичкото това с една единствена цел! Не за пари, а за мечтите, които искаш да сбъднеш, за успеха, като такъв в един не лек спорт и заради страстта, която неминуемо идва с първите спечелени детски състезания и мачове!", написа Тервел Пулев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е ясно кога ще разчистят пътя край свлачището на АМ "Струма"
Все още не е ясно кога ще разчистят пътя край свлачището на АМ "Струма"
Продължава разчистването на срутището в Искърското дефиле
Продължава разчистването на срутището в Искърското дефиле