НОВИНИ

Лавров: Отношенията със Сърбия са чисто стратегически

лавров отношенията сърбия чисто стратегически
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:02, 11.10.2021
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Между Русия и Сърбия има диалог на доверието, заяви руският външен министър Сергей Лавров снощи в Белград, подчертавайки значението на стратегическото партньорство между двете страни.

На съвместна пресконференция след среща със сръбския президент Александър Вучич Лавров заяви, че последното "потвърждение за последователното развитие на стратегическото партньорство на двете страни" е заседанието на Междуправителствения комитет, на което са предприети "конкретни стъпки" за подобряване на сътрудничеството.

„Искам да подчертая стратегическия характер на нашите взаимоотношения. Предадох топли поздрави и най-добри пожелания от президента (Владимир) Путин, решени сме да продължим диалога на най-високо ниво, обмислихме възможни контакти между двамата президенти и ще договорим тази среща", каза Лавров.

Той подчерта, че Русия продължава да стои зад това решението на косовския въпрос да се основава на зачитане на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и да бъде основано на директен диалог между Белград и Прищина и одобрено от Съвета за сигурност на ООН.

Лавров, който пристигна в Белград, за да отбележи 60-годишнината на Движението на необвързаните, заяви, че Русия е загрижена "за провокацията в Северно Косово".

"Ние оценихме сдържаността на Сърбия и твърдата позиция на президента Вучич, която позволи разрешаването на кризата", каза ръководителят на руската дипломация.

Той заяви, че "е време да се изпълнят споразуменията, постигнати преди няколко години", преди всичко за формирането на Съюза на сръбските общини.

"Ние ще приемем всяко решение, което е добро за сръбския народ. ЕС носи специална отговорност за диалога, тъй като е одобрен от Общото събрание на ООН. По-ранни споразумения, като това за ССО, трябва да бъдат приложени незабавно", каза Лавров.

Министърът на външните работи на Русия заяви, че е разговарял с Вучич и за ситуацията на Балканите.

"Сърбия е фактор за мир и стабилност в региона и нейното мнение трябва да се вземе предвид при всяка размяна на мнения", каза Лавров.

На въпрос за твърденията, че Русия се намесва във вътрешните работи на страните от Западните Балкани, Лавров отговори, че Москва е "свикнала с тях".

„Ние сме в такива отношения със Сърбия и други страни в региона, че най-важното за нас е взаимна изгода и баланс на интереси. Всички наши споразумения със Сърбия и други страни в региона се основават на това. Ние отдавна знаем, че ЕС претендира за този регион и че други нямат какво да търсят в него", каза Лавров.

Той добави, че ЕС „прилага политика, която далеч не е конструктивна".

„Казват ни, че нямаме право да поемаме инициатива в онези части на света, в които ЕС има своите интереси. Не е необходимо да уточнявам, че това е неоколониално мислене. Обвиненията, че Русия нарушава определени норми на международното право в Западните Балкани, са неоснователни. Ако имате някакви доказателства, моля, дайте ги“, каза Лавров.

Дипломатът заключи, че има „пристрастно отношение към руските ваксини по политически причини“, позовавайки се на все още непостигнатото споразумение с Москва относно взаимното признаване на ваксинационния сертификат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров излиза за втората си битка на Индиън Уелс тази вечер
Григор Димитров излиза за втората си битка на Индиън Уелс тази вечер
Сидни отпразнува края на 107-дневното ковид блокиране
Сидни отпразнува края на 107-дневното ковид блокиране