НОВИНИ

Локомотив Пд започват в Лига Европа с амбицията да оставят следа в турнира

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:38, 27.08.2020
Чете се за: 01:58 мин.
Футбол
локомотив започват лига европа амбицията оставят следа турнира

"Смърфовете" гостуват на черногорския Искра Даниловград тази вечер в началото на втората им поредна кампания в евротурнирите.

Двукратният носител на Купата на България за втора поредна година ще играе в турнира Лига Европа. През миналата година '"черно-белите" изживяха незабравими моменти в двубоите със Спартак Търнава и Страсбург, а сега амбициите им са насочени за пробив напред в турнира.

При заминаването на отбора вчера президентът им Христо Крушарски шеговито заяви, че "ще им отреже по едно краче", ако не изпълнят поставената цел - преминаване на три квалификационни кръга.

Със сигурност Локомотив е едно пт приятните явления през последните два сезона в българския футбол като това се дължи до голяма степен на чудесния отборен дух, който витае на "Лаута".

Спечелването на купата през 2019-та бе до голяма степен изненадващо, но триумфът и през тази година доказа, че няма нищо случайно и че проектът "Локомотив" работи наистина успешно.

Макар колектива да е може би най-силното оръжие на "смърфовете", един футболист се откроява над всички - Димитър Илиев. Нападателят и капитан на отбора продължава с много силните си мачове като през миналата година реализира не едно или две много ценни попадения.Тази му игра закономерно му донесе призовете за "Футболист на Годината" и "Футболист на Футболистите".

Другият фактор за успехите е босненският треньор Бруно Акрапович. Той пристигна в Пловдив преди три години и определено трите загуби, с които започна, предразполагаха към бърза раздяла със специалиста. С времето обаче той не само започна да печели, ами изгради отбор, който е основен действащ фактор в българският футбол.

Това се постига най-вече с желязна дисциплина. Още от първия си ден на "Лаута", босненският треньор премества тренировките в 7.30 часа сутринта като по този начин отсява футболистите на които може да разчита.

Впечатляващо в успехите на Локомотив е и фактът, че те не разполагат със средствата на отбори като ЦСКА и Левски, да не говорим за Лудогорец. Въпреки това обаче, всички футболисти в отбора се трудят неуморно и ето че резултатът от това е на лице - две поредни "Купи На България".

Не бива да забравяме и спечелването на Суперкупата в началото на месеца, когато "смърфовете" тотално надиграха шампиона Лудогорец, при това, на техния "Хювефарма Арена".

Благодарение на тези три трофея от "Лаута" си поставят високи цели за Лига Европа, а първото препятствие е Искра Даниловград.

Черногорците са отбор, който търпи невероятно развитие след влизането си в най-високия ешелон на местното първенство през 2015-та година. През миналия сезон те финишираха трети и по този начин си заслужиха мястото в европейските клубни турнири за първи път в своята история.

В дебютния си мач те победиха след изпълнение на дузпи андорският Санта Колома, въпреки че играха с човек повече в дълъг период от мача.

Определено българският отбор изглежда като фаворит в мача, въпреки неприятностите с коронаврируса, които малко забавиха подготовката. Треньорът Акрапович обаче сподели, че неговите момчета са готови за битката в Подгорица.

Основният проблем за Локомотив ще бъде липсата на контузения Дейвид Малембана и факта, че ще разполагат само с 17 футболисти за мача.

От друга страна домакините нямат кадрови проблеми и се очаква да заложат на най-силния си състав.

На хартия предимството е за родния представител, но тъй като всичко се решава в един мач, "черно-белите" трябва да бъдат внимателни, защото тимовете от Черна Гора винаги са били непредвидими.

Началото на сблъсъка е от 21 часа на градския стадион в Подгорица, а главен арбитър ще бъде Герго Богар от Унгария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коя е новата жена на Брад Пит?
Коя е новата жена на Брад Пит?
Изпълнителният директор на Тик Ток подаде оставка
Изпълнителният директор на Тик Ток подаде оставка