Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Майкрософт" окончателно пенсионира браузъра Internet Explorer

от БНТ , Източник: БГНЕС
17:01, 14.06.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
майкрософт окончателно пенсионира браузъра internet explorer
Слушай новината

От утре "Майкрософт" окончателно спира поддръжката на уеб браузъра Internet Explorer, съобщава „Дейли Мейл“.

След 27 години на сцената технологичният гигант постепенно се отказа от остарелия софтуер, като започна наново с новия браузър Edge през 2015 г., което съвпадна с пускането на Windows 10. Поддръжката на последната версия, Internet Explorer 11, бе запазена, въпреки че повечето хора вече са се преместили на друго място. Прекратяването на поддръжката означава, че вече няма да се разпространяват важни актуализации за сигурност и поправки на грешки.

По данни на Statcounter едва 0,45% от интернет потребителите все още използват браузъра Internet Explorer.

В публикация в блога, в която се обяснява решението от миналата година, Шон Линдерсей, програмен мениджър на партньорската група за Microsoft Edge, пише: "През последната година може да сте забелязали като например обявяването на края на поддръжката на IE от онлайн услугите на Microsoft 365. Днес сме на следващия етап от това пътуване: обявяваме, че бъдещето на Internet Explorer в Windows 10 е в Microsoft Edge“.

Фирмата вече беше подготвила почвата за края на Internet Explorer, като прекрати поддръжката му в уеб приложението Microsoft Teams през 2020 г.

Линдерсей добави:

"Microsoft Edge има вграден режим на Internet Explorer, така че можете да получите достъп до тези стари уебсайтове и приложения, базирани на Internet Explorer, директно от Microsoft Edge. Тъй като Microsoft Edge може да поеме тази отговорност, а и не само, десктоп приложението Internet Explorer 11 ще бъде изведено от употреба и ще спре да се поддържа на 15 юни 2022 г. за определени версии на Windows 10".

Новината разочарова много хора от хилядолетието, които са израснали, използвайки уеб браузъра.

Internet Explorer, който първоначално се наричаше Windows Internet Explorer, е пуснат за първи път като част от пакета добавки Plus! за Windows 95 през 1995 г. Internet Explorer беше един от най-широко използваните уеб браузъри, като през 2002 и 2003 г. достигна пик от около 95%.

Въпреки това той изпитваше трудности в условията на конкуренция и през май 2012 г. бе обявено, че Chrome на Google изпреварва Internet Explorer като най-използван браузър в света.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Областният управител на Плевен от ИТН: Петков ме помоли да заема позиция, "удобна за правителството"
Областният управител на Плевен от ИТН: Петков ме помоли да заема позиция, "удобна за правителството"
Желязков: В момента се гради отбор за следващите 10 години, голямата цел е медал от Олимпийски игри
Желязков: В момента се гради отбор за следващите 10 години, голямата цел е медал от Олимпийски игри