НОВИНИ

Макс Верстапен изравни рекорд на Аертон Сена от осем поредни спечелени полпозишъна във Формула 1

Трикратният световен шампион даде най-добро време на пистата "Имола".

макс верстапен сложи перфектния завършек сезон 2023 триумф гран абу даби
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:12, 18.05.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Трикратният световен шампион Макс Верстапен (Нидерландия) с "Ред Бул" изравни рекорда на Аертон Сена от осем последователни полпозишъна, когато направи най-бързата обиколка в квалификацията за място Гран При на Емилия Романя на пистата "Имола".

Верстапен записа време от 1:14.746 минута и ще потегли от първа позиция в утрешното състезание. За него това е седми полпозишън за сезона и 39-и в кариерата.

Серията на Сена беше поставена през 1988/1989 с "Макларън", а Верстапан започна своята в Абу Даби в края на миналия сезон и все още не е победен в квалификациите през 2024 г.

Верстапен имаше проблеми в началото на уикенда на "Имола", след като зае пето, шесто и седмо място в трите тренировки.

"Трудно начало, но променихме нещата. Това е страхотно начало на годината и много специално. Изминаха 30 години, откакто Сена почина, толкова съм доволен, че спечелих. В известен смисъл това е хубав спомен за него. Той беше невероятен пилот", добави нидерландецът.

Оскар Пиастри с "Макларън" се присъедини към шампиона на първия ред, но стюардите ще разследват австралиеца за възможно нарушение на правила в първата фаза на квалификацията. Той остана на 0.071 секунди от лидера.

Ландо Норис, победител в предишното състезание в Маями, се класира трети за "Макларън", а Шарл Льоклер с "Ферари" ще потегли четвърти на домашната писта на италианския отбор.

Серхио Перес с "Ред Бул" ще започне от 11-о място в неделя, а Фернандо Алонсо с "Астън Мартин" - 19-и, след като и двамата катастрофираха по-рано през деня в последната тренировка.

"Ред Бул" спечели 21 от общо 22-е състезания, проведени през 2023 г., но вече беше победен два пъти в шест старта тази година благодарение на Сайнц в Австралия и на Норис в Маями.

Верстапен води в класирането при пилотите с 33 точки пред съотборника си Серхио Перес, а Льоклер е с още пет по-малко на третата позиция.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус
Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус
България спечели първи гейм в Лигата на нациите при жените, но отстъпи на Франция
България спечели първи гейм в Лигата на нациите при жените, но отстъпи на Франция