НОВИНИ

Макс Верстапен триумфира в Унгария и записа седма поредна победа през този сезон във Формула 1

макс ферстапен триумфира унгария записа седма поредна победа сезон формула
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 23.07.2023
Чете се за: 04:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен (Нидерландия) спечели старта за Голямата награда на Унгария във Формула 1, след като не остави никакви шансове на конкурентите си на пистата "Хунгароринг".

Второто място е за Ландо Норис от Макларън, който изостана на 33.731 секунди, а третата позиция е за Серхио Перес (Мексико), вторият пилот на Ред Бул. Времето на Перес е с 37.603 секунди по-слабо от това на победителя. Времето на Верстапен днес е 1:38:08.634 часа.

Британският пилот на Мерцедес – Люис Хамилтън остана на 4-о място в днешното състезание на 39.134 секунди след победителя. Британецът започна като първи, след като вчера беше най-бърз в квалификациите. Но още на първия завой Верстапен го изпревари, излезе на първо място и до края на състезанието единствено увеличаваше преднината си.

Днешната победа е 7-а поредна за Верстапен през този сезон в световния автомобилен шампионат Формула 1, общо девета в целия сезон от 11 състезания, а също така и под номер 12 за отбора на Ред Бул. Pекордът от 12 поредни победи вече свали от челната позиция 11-те поредни успеха на отбора на Макларън, който стоеше от 1988-а година, и беше дело на легендите в автомобилния спорт Ален Прост и Айртон Сена.

След днешния му успех преднината му в генералното класиране за титлата е повече от 100 точки. Втори след него в подреждането е Серхио Перес, така че Ред Бул не само доминират и при конструкторите, но и могат да се опитат да спечелят всичко през този сезон.

Серхио Перес се издигна до подиума, след като започна девети. Но зашеметяващото му пилотиране, включващо редица стабилни изпреварвания, се отплати за крайния резултат. 38-годишният ветеран Люис Хамилтън се бореше да удържа темпото, а в крайна сметка не се справи с атаките на мексиканеца. Оскар Пиастри от Макларън също стартира от втората редица, но в крайна сметка трябваше да се задоволи с 5-ото място. Китаецът Чжоу Гуаню, който в квалификациите беше 5-и и това е най-доброто му постижение, не успя да се справи с напрежението и лошото пилотиране на Алфа Таури го остави на две обиколки от победителя.

За втора поредна седмица един отбор имаше нещастието и двата му болида да напуснат рано-рано пистата. Още в самото начало на състезанието двата болида на отбора на Алпин отпаднаха, след като се сблъскаха по между си. Естебан Окон опита да изпревари китаеца Чжоу Гуаню, но удари Пиер Гасли и още в самото начало и двамата напуснаха пистата.

Освен крайната победа днес, доминацията на Макс Верстапен беше затвърдена и от най-бързата обиколка, която отново е негово притежание. След като лесно си затвърди лидерството и постоянно cе отдалечаваше от преследвачите, интригата се пренесе в битката за 2-ото и 3-ото място. Ландо Норис показа класа, след като най-напред избута Пиастри до 5-ото място, а след това удържа на натиска на Серхио Перес, който в последните обиколки се опита да го догони.

Световният шампион Макс Верстапен води и в генералното класиране с 281 точки, а съотборникът му Ред бул Серхио Перес е на 2-ата позиция със 171. Следва Фернандо Алонсо от Астън Мартин със 139 и Люис Хамилтън със 133.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокираните на летището в Болоня българи излетяха за България
Блокираните на летището в Болоня българи излетяха за България
40 сгради са засегнати от поредния руски удар срещу Одеса
40 сгради са засегнати от поредния руски удар срещу Одеса