НОВИНИ

Мая Манолова: Не смятаме, че предложените министри от ИТН отговарят на стандарта, който гражданите очакват

живо мая манолова смятаме предложените министри итн отговарят стандарта гражданите очакват
bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 10.08.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова дава изявление в Благоевград.

Както вчера ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ заяви - поели сме ангажимент към хората от протестите, че ще има правителство на промяната, което ще демонтира едноличния модел на Борисов и ще се заеме със съдебната реформа, обясни Манолова.

Тези сложни задачи могат да бъдат направени от министри с безспорна професионална и гражданска биография. Не смятаме, че предложените министри отговарят на този висок стандарт, който гражданите очакват, категорична е Манолова.

Освен това, ние настоявахме за подписване на споразумение с ясни ангажименти и ясна, публично заявена и подписана гаранция, че правителството няма да бъде образно казано, параван за задкулисни игри, допълни тя.

Няма никаква диалогичност и никакъв ясен ангажимент, че ДПС и ГЕРБ ще бъдат трайно изолирани от властта и управлението. Поради това нашата ПГ взе решението, че няма да подкрепи кабинет, предложен от "Има такъв народ", допълни Манолова.

Тя коментира още, че трябва да бъде обсъдено дали е възможно формирането на правителство от експерти, което да може да предприеме неотложните задачи като Плана за устойчивост и развитие, актуализацията на бюджета, покачването в цените на тока и водата.

Нека да мине гласуването утре, в което всяка партия ще се дислоцира къде стои. Вече топката е при президента - на кого ще връчи мандата, каза още Манолова.

Още на 13 юли ние казахме, че решението е служебният кабинет и служебните министри, които българските граждани одобряват, да бъдат в основата на едно експертно, или техническо правителство, смята Манолова.

От самото начало сме протегнали ръка за партньорски разговори с ИТН и "Демократична България", нашето поведение е като към партньори, като към приятелски формации, с които бяхме заедно на протестите. Няма никаква причина да сме променили нашето мнение, просто начинът, по който протекоха разговорите и липсите на гаранция, че ДПС и ГЕРБ ще бъдат далеч от властта, не даде възможност първият мандат да бъде реализиран. Ние оставаме с протегната ръка и с партньорски, уважителни чувства, категорична е Манолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дълги опашки за издаване на лични документи в Бургас
Дълги опашки за издаване на лични документи в Бургас
МВнР: Извън контрол е големият пожар между две села на остров Евбея
МВнР: Извън контрол е големият пожар между две села на остров Евбея