НОВИНИ

Медведев трябва да гарантира, че не симпатизира на Путин, за да играе на "Уимбълдън"

медведев гарантира симпатизира путин играе уимбълдън
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 15.03.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Тенис
Слушай новината

Лидерът в световната тенис ранглиста при мъжете - Данийл Медведев, може да не бъде допуснат до участие на втория за годината турнир от Големия шлем "Уимбълдън", ако не "гарантира", че не подкрепя руския президент Владимир Путин.

Спортният министър на Великобритания Найджъл Хъдълстоун заяви днес, че никой, който развява флага на Русия, не трябва да бъде допускан да играе на турнир от Шлема. След руската инвазия в Украйна, Медведев, заедно с руски и белоруски тенисисти, се състезава като неутрален атлет на първия за годината турнир от сериите "Мастърс 1000" в Индиън Уелс тази седмица.

"Разговаряме с различни спортове относно това и каква реакция трябва да покажем. Абсолютно, никой, който развява флага на Русия, не трябва да бъде допускан. Но мисля, че трябва да стигне отвъд това, мисля, че трябва да имаме някакви гаранции, че не са симпатизанти на Владимир Путин и обмисляме от какви изисквания ще имаме евентуално нужда, за да получим необходимите гаранции. На кратко, ще ми бъде ли комфортно, ако руски атлет развява флага на Русия? Не", започна Хъдълстоун пред Департамента на комисията по култура, медии и спорт.

Тенисът не забрани на играчите на сингъл да участват в турнири, но им наложи забрана за участие в отборни надпревари като Купа "Дейвис".

Министърът на спорта на Великобритания допълни, че страната обмисля как да постигне по-широк глобален консенсус с други страни относно това как тенисистите на сингъл от Русия да бъдат третирани.

"Разглеждаме този проблем относно това какво трябва да правим с играчите на сингъл и мислим за последствията, защото не смятам, че хората ще приемат тенисисти, които гордо развяват руския флаг, в частност ако има някаква подкрепа за Путин и неговия режим", добави Хъдълстоун.

Той намекна, че в близко бъдеще Русия няма да се завърне на международната спортна сцена.

"Санкциите ще продължават за известно време, включително това Русия да не може да кандидатства за домакинство на големи спортни форуми, което може да трае много, много години. Мисля, че ще мине немалко време преди отново да приветстваме Русия обратно на световната спортна сцена", завърши спортният министър на Великобритания.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев и Йоханис с призив за укрепване на източния фланг на НАТО
Радев и Йоханис с призив за укрепване на източния фланг на НАТО
Китай регистрира голям ръст на заболелите с коронавирус
Китай регистрира голям ръст на заболелите с коронавирус