НОВИНИ

Министър Желязков отговори на Нинова за концесията на Летище София

Николай Минков
от Николай Минков
14:22, 24.02.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
летище софия остава отворено пътуващи
Слушай новината

Транспортният министър Росен Желязков дойде в парламента по повод декларацията на БСП по-рано днес, в която левицата попита премиера Борисов, вярно ли е, че правителството се готви да отложи изпълнението на задълженията на избрания концесионер на Летище София за 10 години.

Министър Желязков обясни, че с оглед на пандемията, свиването на полетите в световен мащаб и загубите на летищните оператори, избраният концесионер - „Летище Мюнхен“, на 27 октомври миналата година е предложил нов икономически баланс на концесията, за да може да изпълни заложените в нея ангажименти, като инвестиции от 608 млн. евро, включващи изграждане на нов Терминал 3, проучване за изграждане на нова писта за излитане и кацане, и изплащане на първоначално възнаграждения от 660 млн. лева с ДДС.

„Предложението на избрания концесионер е предоставено на генералния директор „Конкуренция“ на ЕК и чакаме решението. Едва тогава ще внеса доклада в Министерския съвет и ще направя предложение за възстановяване на икономическия баланс на концесията“, заяви Желязков.

Той се обърна към опозицията:

„Позицията на БСП винаги е била последователна с това, че е против концесията. Какъв сигнал бихме дали на чуждестранните инвеститори, че се отказваме от 608 млн. инвестиции с... Аз знам, че не мога да ви спечеля за концесията... Моята цел бе да ви представя тези факти и от висотата на амбицията ви да участвате в управлението, концесията има много предимства и нито един недостатък“, заяви Росен Желязков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боян Чуков напуска БСП
Боян Чуков напуска БСП
Убийство в центъра на Пловдив, задържаха сина на жертвата
Убийство в центъра на Пловдив, задържаха сина на жертвата