Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министърът на околната среда обяви три защитени зони в Черно море

от БНТ
15:57, 08.01.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
министърът околната среда обяви три защитени зони черно море
Слушай новината

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповеди за обявяване на три защитени зони, попадащи изцяло в морските пространства на България – Защитена зона BG0001500 "Аладжа банка", Защитена зона BG0001501 "Емона" и Защитена зона BG0001502 "Отманли".

Целта на защитата на зоните е опазване и поддържане на типовете природни местообитания и видовете, техните популации и разпространение в границите им, за постигане и поддържане на благоприятното им природозащитно състояние в Черноморския биогеографски регион. Ще се осигури свързаността и целостта на мрежата от защитени зони в страната като част от Европейската екологична мрежа "Натура 2000".

Предмет на опазване в защитена зона „Аладжа банка" са типовете природни местообитания Рифове и постоянно покрити от морска вода пясъчни и тинести плитчини, както и местообитанията на видовете муткур (морска свиня, Phocoena phocoena), афала (Tursiops truncatus), карагьоз (дунавска скумрия, Alosa immaculata) и малък карагьоз (харип, Alosa tanaica). Зоната е с обща площ 6,6964 кв. км.

Защитена зона "Емона" е с обща площ 553,4528 кв. км. Предмет на опазване са отново типът природно местообитание Рифове и местообитанията на видовете муткур, афала, карагьоз и малък карагьоз.

Предмет на опазване в защитена зона „Отманли" са постоянно покритите от морска вода пясъчни и тинести плитчини и местообитанията на видовете муткур, афала и карагьоз. Зоната е с обща площ 0,0883 кв. км.

В трите заповеди са предвидени режими, с които се гарантира опазването на видовете и типовете природни местообитания, предмет на опазване в защитените зони.

Пълният текст на всяка една от заповедите е публикуван на страницата на Информационната система за защитените зони от екологична мрежа Натура 2000.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов с 15-то място в Аделбоден
Алберт Попов с 15-то място в Аделбоден
Шифрин изравни рекорда на Вон с 82-ра победа в Световната купа
Шифрин изравни рекорда на Вон с 82-ра победа в Световната купа