НОВИНИ

Мистичен кръг на 4000 години на остров Крит заплашва да провали мегапроект за ново летище (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от Мирослава Кирилова
10:00, 12.06.2024
Чете се за: 02:17 мин.
По света
мистичен кръг 4000 години остров крит заплашва провали мегапроект ново летище снимки
Слушай новината

Откриха древен мистичен кръг, част от монументален комплекс на 4000 години на гръцкия остров Крит. И докато находката предизвиква вълнение сред археолозите, то не е така за инвеститорите на голям проект за ново летище на острова на същото място.

Конструкцията е с форма на колело и озадачава археолозите какво точно е било нейното предназначение в древността. Тя е с диаметър около 48 метра и е разположена на площ от около 1800 кв. м.

Гръцкото министерство на културата обяви, че това е "уникална и изключително интересна находка" от минойската цивилизация на Крит, известна със своите разкошни дворци, пищно изкуство и загадъчна писменост.

Монументалната конструкция се състои от 8 насложени каменни пръстена, които са със средна дебелина 1,40 м и максимална очаквана оцеляла височина 1,7 метра.

Мястото беше предназначено за радарна станция, която да обслужва ново летище на туристическия остров, което в процес на изграждане близо до град Кастели. Предвидено е да бъде отворено през 2027 г. и се очаква да замени второто по големина летище в Гърция в Ираклион и да обслужва до 18 милиона пътници годишно.

Археолозите все още не знаят за какво е служила структурата на хълма. Разкопките продължават, но към момента експертите предполагат, че кръгът може да е бил използван за обреди или религиозни ритуали.

Министърът на културата Лина Мендони, която е археолог, обеща находката да бъде запазена, докато за радарната станция ще се търси друго място.

"Всички разбираме стойността и значението на културното наследство... както и потенциала за растеж, свързан с проекта за ново летище. Възможно е да продължим с изграждането на летището, като същевременно успеем да запазим антиките", допълни тя.

Богатото културно наследство на Гърция често води до конфликти на интереси по време на строителни проекти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Муджинга Камбунджи спечели спринта на 200 метра при жените в Рим
Муджинга Камбунджи спечели спринта на 200 метра при жените в Рим
Жълт код: Валежи и гръмотевици в 10 области, в други 12 - жега
Жълт код: Валежи и гръмотевици в 10 области, в други 12 - жега