НОВИНИ

Митничари задържаха две палета бисквити, които се оказаха близо 14 000 кутии цигари

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:13, 29.05.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Митнически служители задържаха 273 760 къса (13 698 кутии) цигари при два опита за незаконен пренос в района на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост 2“ при Видин, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 26 май митническите служители спират за проверка товарен автомобил със стока от България за Белгия и Холандия. Автомобилът е съпроводен до митническия терминал за сканиране с мобилна рентгенова система. При анализа на изображението митническите инспектори установяват нетипични плътности. След разтоварване на две палета с бисквити те откриват недекларирани акцизни стоки – 245 000 къса (12 260 кутии) цигари с български акцизен бандерол. Водачът на автомобила заявява, че цигарите не са негови, а са натоварени в склад на спедиция.

В хода на проверката митническите служители установяват, че бисквитите са с изтекъл срок на годност и в недобър търговски вид, поради което може да се предположи, че са превозвани не като реална доставка, а само за камуфлаж на цигарите. Тютюневите изделия са задържани. Предстои установяване на изпращача на пратката за съставяне на акт за установяване на административно нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове.

Един ден по-рано, на 25 май, митническите служители откриват 28 760 къса (1 438 кутии) цигари с български акцизен бандерол, укрити в палетата с боза и безалкохолни напитки на товарен автомобил. Тютюневите изделия са разкрити след сканиране с мобилна рентгенова система на товарната композиция, пътуваща от България за Германия. Водачът заявява, че сам е закупил цигарите от магазин и ги е поставил в автомобила. Недекларираните стоки са задържани и е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венцеслав Стефанов: Тони Тасев ми каза "да"
Венцеслав Стефанов: Тони Тасев ми каза "да"
АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво
АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво