НОВИНИ

Мобилни пунктове за документи на бежанците ще заработят във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 02.04.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Украинските бежанци във Варна вече могат да получат документите си за временна закрила и в Районните полицейски управления в града и областта. До момента са открити 20 работни места. От другата седмица в хотелите ще работят и мобилни пунктове за издаване на документите.

Пред пунктовете за регистрация на бежанците от Украйна има чакащи, но опашките не са големи. Напрежение няма, хората се записват в списък и чакат спокойно реда си.

От Областната дирекция на полицията обявиха, че ако в някой от пунктовете дойдат хора извън списъците, също ще бъдат приети. Гишетата работят с удължено работно време.

"До 19.30 часа, ако има чакащи, се работи до приключването им. Понякога се стига до 22.00 или 23.00 часа да се работи", заяви старши комисар Атанас Михов, директор на ОД на МВР-Варна.

Всеки ден в районните полицейски управления във Варна се регистрират около 400 украински граждани.

"Но към тях се вписват и децата, които не са малко. Затова стигат до 800 - 900, а понякога и до 1000 обработени бежанци през тези центрове", заяви старши комисар Атанас Михов, директор на ОД на МВР-Варна.

Над 200 служители на МВР във Варна и областта са ангажирани с издаването на документи на украинските бежанци. Мобилни пунктове ще заработят идната седмица.

"Те ще бъдат в големите хотели и няма да има нужда бежанците да идват на място в Районните полицейски управления, а ще бъдат обслужвани във фоайетата или определени стаи на хотелите", заяви старши комисар Атанас Михов, директор на ОД на МВР-Варна.

До момента във Варна са регистрирани над 3000 украински бежанци. Заедно с децата временна закрила ще ползват близо 7000 души. По данни на системата за адресна регистрация, бежанците в хотели и на частни адреси в града и областта са 16500.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бианка Панова: За мен е огромна чест и отговорност да съм посланик на Световното първенство в София
Бианка Панова: За мен е огромна чест и отговорност да съм посланик на Световното първенство в София
Уил Смит напусна Академията за Оскарите заради шамара на Крис Рок
Уил Смит напусна Академията за Оскарите заради шамара на Крис Рок