НОВИНИ

МОК одобри кандидатурите на пет спорта за Игрите в Лос Анджелис 2028

Крикет, флаг футбол, лакрос, скуош и бейзбол/софтбол влизат в програмата на най-големия спортен форум за Олимпийските игри в ЛА през 2028-а година

мок одобри кандидатурите пет спорта игрите лос анджелис 2028
bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 13.10.2023
Чете се за: 02:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Международният олимпийски комитет (МОК) одобри пет спорта, които могат да бъдат включени ексклузивно в програмата на Лос Анджелис 2028, съобщава агенция Ройтерс. Предпочетените от организаторите дисциплини са крикет, флаг футбол, лакрос, скуош и бейзбол/софтбол.

"Предложенията бяха приети от Изпълнителния комитет към МОК", обяви президентът на централата Томас Бах след края на заседанието, като финалното гласуване ще се проведе в неделя.

Крикетът е категорично най-популярният от петте спорта и това важи особено за Индия, където живеят близо милиард и половина души. Дисциплината ще се завърне на олимпийските игри догодина, след като се проведе за последно през 1900-а година.

Други две дисциплини са изключително популярни в Съединените щати. Лакросът е широко използван като ученически и колежански спорт, а флаг футболът е аматьорска разновидност на американския футбол. В него се състезават по-малко хора, играе се на по-малко игрище и контактът между играчите е категорично забранен. Това го прави далеч по-блезопасен от на моменти твърде грубата игра в НФЛ.

Бейзболът е присъствал на няколко олимпиади, включително и на последната в Токио. Софтболът е негова разновидност за дами, докато скуошът е ракетен спорт.

Сред предложенията от преди два месеца беше и каратето, което обаче отпадна в процеса на пресяване. Припомняме ви, че именно този спорт донесе на България златен олимпийски медал от ЛОИ Токио 2020 благодарение на Ивет Горанова, която, за съжаление, няма да може да защитава титлата си в Париж догодина и в Лос Анджелис през 2028-а година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГДБОП с благотворителен турнир в помощ на деца на загинали полицаи (Снимки)
ГДБОП с благотворителен турнир в помощ на деца на загинали полицаи (Снимки)
Григор Димитров: На подобен турнир трябва да се справяш по-добре във всеки следващ мач
Григор Димитров: На подобен турнир трябва да се справяш по-добре във всеки следващ мач