НОВИНИ

МОК определи сравненията на Русия с Израел за неуместни

мок определи сравненията русия израел неуместни
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:06, 03.11.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Опитът на Русия да сравни наказанието на Олимпийския комитет на страната с положението на израелските спортисти след началото на конфликта между Израел и Хамас е неуместен, заявиха от Международния олимпийски комитет (МОК).

Руският външен министър Сергей Лавров каза вчера, че МОК се присъединява към политическите решения на Запада, след като олимпийската централа заяви, че всяка дискриминация срещу спортисти на Игрите ще бъде бързо разгледана, тъй като те не носят отговорност за решенията на своите правителства.

Така от МОК отговориха на запитване относно участието на израелски спортисти на Олимпийските игри в Париж догодина и евентуалния отказ на спортисти от други нации да се състезават срещу тях заради продължаващия конфликт.

Лавров нарече изявлението на МОК "срамно", заявявайки, че то "доказва неговата политическа пристрастност".

"Ситуацията с Русия е единствена по рода си и не може да се сравнява с никоя друга война или конфликт в света, тъй като предприетите мерки и препоръките, направени от МОК, са следствие от нахлуването в Украйна от руската армия по време на зимните олимпийски и параолимпийски игри в Пекин 2022", каза говорител на централата.

На 12 октомври Международният олимпийски комитет (МОК) наложи наказание на Руския олимпийски комитет (РОК) за неопределено време заради нарушаване на олимпийската харта чрез включване на спортни организации в четири региона в Източна Украйна. Миналата седмица РОК прие за свои членове олимпийските съвети на анексираните украински територии - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

"Това представлява нарушение на Олимпийската харта, защото нарушава териториалната цялост на Националния олимпийски комитет на Украйна, както е признато от МОК", каза още говорителят.

Сергей Лавров заяви още вчера, че МОК просто се "преклонява пред западните сили", когато казва, че дискриминационното поведение ще бъде наказано на Олимпиадата.

"Това, разбира се, е възмутително. За пореден път виждаме пример за пристрастност и провал на Международния олимпийски комитет, който от време на време доказва своята политическа пристрастност", коментира Лавров.

"Всичко, което отговаря на интересите на западните страни, преди всичко на САЩ, МОК активно подкрепя и се опитва да намери формулировки, които като цяло да одобрят тази линия. Срамно и, разбира се, така МОК силно се дискредитира", добави руският външен министър.

Все още не е взето решение дали руските спортисти ще могат да участват на Олимпийските игри в Париж с неутрален статут без флаг или химн, но от МОК многократно са заявявали, че няма да наказват състезатели за решенията на правителствата им.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурята "Киърън" вече взе 12 жертви в Европа
Бурята "Киърън" вече взе 12 жертви в Европа
Опасно време утре в цялата страна, реките и язовирите в София ще са под постоянно наблюдение
Опасно време утре в цялата страна, реките и язовирите в София ще са под постоянно наблюдение