НОВИНИ

МОН: Университетите да представят условията си за прием през 2022 г. до края на октомври

мон университетите представят условията прием 2022 края октомври
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:29, 06.08.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Още
Слушай новината

Всички висши училища да представят условията си за прием през 2022 г. до края на октомври т.г. Това включва приемането на оценките от държавните зрелостни изпити и начините за балообразуване за отделните специалности при кандидатстването за академичната 2022-2023 г.

Това изисква Министерството на образованието и науката с писмо до университетите. Целта е да бъдат информирани своевременно родителите и учениците, които през следващата година ще бъдат в първия випуск, завършил средното си образование по новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Министерството на образованието е създало условия за всеки, успешно завършил 12-и клас, да кандидатства за продължаване на образованието си във висше училище без ограничение. Като балообразуващи по преценка на съответното висше училище могат да се включат с различни коефициенти една или няколко от следните оценки:

  • от държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература;
  • от ДЗИ върху профилирана подготовка в 11-и и 12-и клас (за лицата, които са изучавали съответния учебен предмет като профилиращ);
  • от ДЗИ върху общообразователна подготовка по предмети, изучавани само в първи гимназиален етап (за лицата, които не са изучавали съответния предмет като профилиращ, но са положили по свое желание допълнителен ДЗИ след 12-и клас);
  • от ДЗИ върху общообразователна подготовка по предмети, изучавани в 11-и и в 12-и клас (за лицата, които не са изучавали съответния предмет като профилиращ, но са положили по свое желание допълнителен ДЗИ след 12-и клас);
  • от зрелостни изпити върху общообразователна подготовка, положени преди 2022 г.; включени в дипломата за средно образование след 12-и клас (в случаите, когато съответният предмет е изучаван като профилиращ, но не е положен ДЗИ по този предмет);
  • включени в удостоверението за завършен първи гимназиален етап след 10-и клас (което ще е приложено към дипломата за средно образование, но резултатите от него няма да участват при изчисляване на общия успех в нея).

Най-много въпроси постъпват в просветното министерство във връзка с приема в медицински специалности. Във връзка с това на 27 юли т.г. министър Николай Денков се срещна с ръководствата на университетите с обучение по тези специалности.

В свое становище до Министерството на образованието седемте висши училища предлагат варианти за промяна в балообразуването при кандидатстване за медицински специалности. Те предполагат изменение в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" за придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър" и Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Фармация" за придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър". Предложенията на университетите ще бъдат обсъдени с Министерството на здравеопазването, което е съавтор на наредбата заедно с образователното министерство.

За всичко това Министерството на образованието и науката информира омбудсмана на Републиката доц. Диана Ковачева, която беше сигнализирала министерството за проблеми, свързани с кандидатстването във висши училища на учениците, които завършват средно образование през 2022 г. по реда и условията на Закона за предучилищното и училищното образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легендата Валентино Роси официално обяви, че слага край на кариерата си
Легендата Валентино Роси официално обяви, че слага край на кариерата си
Роджър Федерер пропуска Мастърсите в Торонто и Синсинати
Роджър Федерер пропуска Мастърсите в Торонто и Синсинати