НОВИНИ

Москва иска диалог с Берлин. Беше доказано разследването на Навални за Томск

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:34, 04.09.2020
Чете се за: 01:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Москва разчита на диалог с Берлин по случая с опозиционера Алексей Навални, обявиха от Кремъл. А на сайта на Навални и в YouTube канала на Фонда за борба с корупцията, създаден от него, се появи разследването му за град Томск, правено непосредствено преди предполагаемото покушение срещу него.

37 минути и 33 секунди - това е дължината на последното видео-разследване на Алексей Навални. В него той подробно разкрива мащабите на корупцията в Томск. Градът, в който един от най-ярките критици на президента Путин прекарва дните преди предполагаемото си отравяне.

Алексей Навални, лидер на опозицията: "Всичко това, целият град, е толкова оплетен в мрежата на корупцията, че всички до един - пенсионерът, колоездачът, целуващата се двойка, те просто са превърнати в плячка, чиято задача е ежедневно да осигурява пари, на всички кръвосмучещи твари, обявили се за господари на града".

Томск не е случайно избран, на 13 септември в региона ще гласуват за местна власт. Към момента, тя е свързана предимно с управляващата "Единна Русия". Във видеото Навални разкрива злоупотреба с власт и измами в особено големи размери.

И призовава жителите на града да използват разработеното от него "умно гласуване". Идеята му е съвсем проста - да се гласува - макар и формално, за хора, които са в опозиция на управляващата партия. Има хипотези, че една от причините за предполагаемото отравяне на Навални е разследването му за Томск.

Междувременно Съд в Москва отхвърли жалбата на екип на блогъра, според която властите са бездействали след инцидента с него. А от Фонда за борба с корупцията казаха, че случилото се с Навални може да се приеме за нова глава в отношението на Москва към опозиционерите.

Иван Жданов, директор на Фонда за борба с корупцията: "Такова нещо - срещу лидер на руската опозиция да се употреби бойно отровно вещество, на руска територия, такова не се беше случвало. Това е нов вид насилие. Нов вариант за разправа с опозицията, и ми се струва, че това е нова страница в руската история".

От Кремъл приканиха Берлин към сътрудничество.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: "Германските специалисти са успели да изолират субстанция, която може да действа като отрова. Ние разчитаме на диалог с германските колеги. И в процеса на този диалог да получим информация за вида на това вещество. Безусловно, това ще помогне на работата на специалистите от нашето министерство на вътрешните работи.

Молбата на Кремъл за диалог ще бъде надлежно разгледана, и ако от министерствата на външните работи и на правосъдието, преценят, че няма пречки, ще се действа процедурно - казаха от германска страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инспекцията по труда може да проверява условията за служители при работа от вкъщи
Инспекцията по труда може да проверява условията за служители при работа от вкъщи
Протести във Варна и Русе
Протести във Варна и Русе