НОВИНИ

На срещата в Брюксел: Борисов изтъкна добрата оценка за кредитния рейтинг на ББР от "Фич"

срещата брюксел борисов изтъкна добрата оценка кредитния рейтинг ббр фич
bnt avatar logo
от БНТ
14:26, 16.10.2020
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

По време на срещата на върха в Брюксел българският премиер Бойко Борисов изтъкна, че поредната добра оценка за България идва от международната рейтингова агенция "Фич" по отношение на кредитния рейтинг на Българската банка за развитие.

Хубаво е това да се знае и така опонираме на всички, които се опитват да кажат, че в България не се случват добри неща. В този ред на мисли благодаря и на президента Радев, който колегата Мицотакис вчера ми каза, че много е хвалил България и че България и Гърция са мост на стабилност. Естествено сме мост на стабилност, защото сме направили толкова много неща с гърците - интерконектори, инвестиции, съвместни производства и продължаваме заедно.

Премиерът приветства бързината, с която Европейската комисия реагира за разработването и разпространението на ваксина срещу коронавируса. Борисов изтъкна, че по темата е ключово безопасността, ефективността и качеството на ваксините, които биха получили разрешение за употреба в ЕС.

Борисов: Европейските държави трябва да действат в синхрон, за да се справят с пандемията

Той изрази надежда бързо да започнат процедурите, които ще дадат възможност на държавите членки да се възползват максимално от финансовите инструменти на ЕС за възстановяване от пандемията.

"Европейската комисия и държавите членки продължаваме усилията си да бъдем единни и да има цялостна координация по отношение на COVID-19. Трябва да сме в ежеминутен синхрон", отбеляза Борисов.

Важно е всеки един да знае, че пазейки себе си и здравето си, пази също икономиката, бизнеса, туризма, заяви Борисов.

Бойко Борисов от Брюксел: Карантината да се намали на 10 дни

Премиерът изтъкна, че в настоящата пандемия, както в цял свят, така и в България акцент се поставя върху подкрепата за най-уязвимите. Министър-председателят посочи, че именно по тази причина, а не предизборно, са вече в ход редица социално-икономически мерки в помощ на бизнеса, образователната система, пенсионерите.

Борисов специално изрази своите благодарности към всички, които полагат усилия на първа линия.

Това, което приложихме в България, е доказаното най-правилно досега – да имаме медикаменти за по-бързото преодоляване на болестта, усилване на болничните заведения, да имаме кодове за отделните градове, да препоръчваме на хората да не пътуват там където има пик.

По отношение на Зелената сделка министър-председателят е категоричен, че промените в климата ни задължават да работим за постигането на климатична неутралност. По думите му, трябва много внимателно и бързо да се помисли за придобиването на нови мощности, за зелената и чиста енергия, така че 2050 г. да има климатична неутралност. Според Борисов трябва да се обърне специално внимание върху енергийната ефективност, иновациите и новите технологии.

С нас или без нас, това ще се случи. Затова трябва бързо да сложим темата на масата и да я решим, докато има средства за реконструкции, за нови мощности, за иновации, и да се възползваме от това, което би могло да се направи заедно с Европа.

Борисов и фон дер Лайен обсъдиха зелената сделка на среща в Брюксел

Премиерът припомни, че още вчера е разговарял с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по темата и нашите екипи са в тясна връзка с Комисията.

"Аз съм за незабавен диалог, за прибиране на корабите и за сядане на масата на преговорите между Гърция, Кипър и Турция", заяви още Бойко Борисов по темата за Източното Средиземноморие, която също беше част от дискусиите в Брюксел.

Относно Брекзит премиерът изрази загриженост за малкото останало време, в което трябва да бъде постигнато споразумение за оттеглянето на Обединеното кралство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазаров е на 1/2-финалите на турнира в Египет
Лазаров е на 1/2-финалите на турнира в Египет
В Сърбия: Задължителни маски и на открито, без масови събирания, заведенията ще работят до 23 ч
В Сърбия: Задължителни маски и на открито, без масови събирания, заведенията ще работят до 23 ч