НОВИНИ

58-а вечер на протести в София - отново издигнаха палатков лагер пред МС (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:28, 04.09.2020 (обновена)
5514
Чете се за: 02:29 мин.
У нас

58-а вечер на антиправителствени протести в центъра на София. Протестът тази вечер премина под надслов "Нас не ни е страх".

След като снощи протестиращите блокираха за кратко Орлов мост с контейнери за боклук и палатки, после сами освободиха кръстовището. Днес те заявиха, че до 15 септември, в знак на добра воля, няма да възстановяват блокадите на ключови кръстовища в центъра на София.

Допълниха обаче, че са готови във всеки един момент да възстановят палатковите лагери, ако това се наложи. И изпълниха думите си малко след 21:30 ч когато заявиха, че няма да провеждат шествие до Орлов мост, а отново ще изградят палатков лагер пред Министерския съвет.

Блокадата на жълтите павета беше възстановена. Организаторите заявиха, че протестиращи ще останат там през нощта и няма да развалят новоизградения лагер. Призоваха протестиращите да донесат одеала и завивки за гражданите, които ще останат в наново изградения палатков лагер през нощта.

"Блокадите винаги са били. Те не просто се връщат. Те се връщат физически. В съзнанието на хората тук - те са си", заяви един от протестиращите - Камен Ангелов.

"Призовахме опозиционните партии да напуснат парламента, за да го делегитимират, така или иначе. Връщаме си градовете и продължаваме напред", заяви Николай Хаджигенов от т.нар. Отровно трио.

Символът на протеста днес бяха играчки. Причината - проверки във верига за детски стоки, след като шефът ѝ критикува полицейските действия на протеста. Данъчни и полиция влязоха в офисите на "Хиполенд", потвърдиха за БНТ от МВР и НАП. В отговор, протестиращите раздаваха играчки на полицаите.

На 10 септември, от 8 ч, протестиращите обявиха, че ще бъде организирано Велико народно въстание 2, подобно на това, което се проведе на 2 септември.

Към 23 ч блокирано беше и движението на Орлов мост от младежи с велосипеди.

В 21:40 протестиращите започнаха да разпъват палатки и шатри, и така възстановиха блокадата за по-малко от 15 минути.

Към 20:40 ч. ситуацията на протеста остава спокойна. Все още не е започнало традиционното шествие към Орлов мост.

Към 20 ч. демонстрацията протича спокойно и без напрежение. В 19:38 ч. протестиращите блокираха бул. "Цар Освободител", движението по бул. "Дондуков" към 20 ч. се извършва свободно.

Организаторите на протеста от т.нар. "Отровно трио" призоваха всички протестиращи да носят детски играчки в знак на подкрепа към собственика на голяма верига за детски играчки, който по-рано публикува писмо с критики към полицейските действия в нощта на протеста на 2 септември, а часове по-късно започнаха проверки на НАП и Икономическа полиция във фирмата. По-късно от трибуната на организаторите раздадоха на протестиращите плюшени играчки.

"Отровното трио" призова и парламентарно представените партии да не осигуряват кворум и да не участват в работата на Народното събрание.

Полицията изгради два пункта за проверка - единият откъм ул. "Съборна", а другият до метростанция "Сердика". Проверяваха се чанти и раници на събиращите се на граждани.

Официалният час за протеста беше 19 ч. В този час гражданите започнаха да се събират на традиционната локация пред президентството. Ситуацията беше спокойна, без напрежение.

Ето и хронология на това как протече 58-ият ден на протести в София:

Палатковият лагер на майките от "Системата ни убива" посрещна 58-ия ден на протести пред новия парламент без да пречи на движението по булевард "Дондуков". Инвалидните колички вързани с вериги остават като щит пред палатките.

Иван Парашкевов цяла нощ пази палатковия лагер пред парламента, но се включва и в кратката символична блокада на Орлов мост снощи.

Иван Парашкевов: Ние отидохме там, за да покажем, че можем да сме човечни и много добре разбираме неудобството, което се създаде на Орлов мост. Символично вдигнахме палатки, след което ги свалихме. Да, имаше и кофи и други предмети, които бяха довлечени. Нека всички все пак насочим нашите действия директно срещу управляващите тук на площад "Независимост".

Голяма част от жълтите павета, които летяха по полицията в нощта на националния протест са открити при почистването на района и поетапно се връщат на местата им. Запасите от оригинални жълти павета в общината са едва 350 квадрата.

Доц. Тодор Чобанов: Тази историческа настилка в центъра на града е със статут на културна ценност, но хвърлена по някой тя е много опасна и разбира се може да причини травми, а даже и смърт така че многократно сме призовавали гражданите и участниците в различни протестни форми тук да се въздържат от това да вадят жълтите павета от оригиналните им места.

Протестите продължават, а протестиращите са готови във всеки един момент да издигнат отново палаткови лагери и да блокират кръстовища.

Автори: Александър Марков, Милена Кирова, Боряна Черганова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминация на Мерцедес в тренировките на Монца
Доминация на Мерцедес в тренировките на Монца
14-годишен причини катастрофа с 2 жертви. Кой носи отговорност?
14-годишен причини катастрофа с 2 жертви. Кой носи отговорност?