НОВИНИ

Кьовеши: Не съм тук, за да оценявам качеството на българската прокуратура. Това не е моя работа

bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 11.06.2021 (обновена)
6451
Чете се за: 07:12 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши даде пресконференция пред журналисти, на която обобщи резултатите от проведените работни срещи у нас. По време на посещението си в България Кьовеши се срещна с министъра на правосъдието Янаки Стоилов и с главния прокурор Иван Гешев. Днес тя разговаря и с прокурорската колегия на ВСС.

Кьовеши заяви, че би искала да отправи послание към българските граждани и то е следното - Европейската прокуратура не е чуждестранна институция - тя служи на европейските граждани.

Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие, допълни Кьовеши.

Ако българските граждани имат информация, която смятат, че е важна за нас, може да я докладват на сайта на Европейската прокуратура, като всеки сигнал може да бъде подаден на български език или на останалите езици в рамките на ЕС, поясни тя.

Всеки сигнал ще бъде разследван, подчерта Кьовеши.

На въпрос относно санкциите за българи от финансовото министерство на САЩ, Кьовеши заяви:

Не коментирам конкретни случаи, ще направя общ коментар. Всички ние сме европейски граждани и ще коментираме и разследваме престъпления, извършени в Европа и в юрисдикцията на европейската прокуратура и сме готови да сътрудничим.

На въпрос дали на срещата с главния прокурор е обсъждано казаното в доклада на САЩ относно санкциите към Делян Пеевски и неговото влияние върху разследвания и злоупотреби със средства, Кьовеши заяви, че в официалните си срещи не е разисквала конкретно производство.

Присъствието ѝ е било насочено към процедурата за избор на европейски прокурори и техническата подкрепа, която националните власти трябва да предоставят на европейската прокуратура.

Аз не съм тук, за да оценявам качеството на българската прокуратура. Това не е моя работа, подчерта главният европейски прокурор.

Няма да коментирам протестите срещу главния прокурор Иван Гешев, заяви Кьовеши в отговор на въпрос. Тя даде пример лично за себе си и затова как е спечелила дело за това, че прокурорът трябва да бъде независим.

Янаки Стоилов и Лаура Кьовеши обсъдиха делегираните прокурори и специализираното правосъдие

Европейската прокуратура започна работа на 1 юни и от тази дата насам националните власти започнаха трансфер на всички текущи разследвания в обхвата на нашите компетенции. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем в обхвата на националните власти, обясни Кьовеши.

Прокурорът обясни, че със старта на европейската прокуратура са постъпили жалби и сигнали от граждани, от различни НПО и компании от цяла Европа. Всички те ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване, подчерта Кьовеши.

На въпрос на БНТ кога европейските граждани ще видят първите резултати от работата на европрокуратурата, Кьовеши заяви, че дори ако един прокурор повдигне 100 отделни обвинения, не може да се заключи, че действа ефективно, ако не се видят резултатите от работата му в съда.

За съжаление, не можем да видим тези резултати в рамките на 1 или 6 месеца. В този кратък период ние ще започваме и финализираме разследвания, но няма как да обещая, че в рамките на 1 или 2 години ще виждаме присъди по конкретните разследвания, допълни европейският главен прокурор.

Не коментирам нито теоретично, нито хипотетично. Мога да обясня само, че прокурорът не може да коментира публични дела, категорична беше в отговор на друг журналистически въпрос Лаура Кьовеши.

Иван Гешев проведе работна среща с Лаура Кьовеши

Днес съм в София, за да се срещна с четиримата делегирани прокурори от България. Това е част от моите професионални задължения - да надзиравам дейностите във всички наши децентрализирани служби, обясни Кьовеши.

Тя допълни, че София не е напълно представена, тъй като липсват още шестима прокурори, които тепърва трябва да бъдат назначени, както и да бъдат определени следователи и съответните служители към Европейската прокуратура.

Срещнах се с министъра на правосъдието, с главния прокурор и представители на ВСС. Следващата сряда ще бъде открита нова процедура по подбор на новите служители - изяснихме критериите и стигнахме до разбирателство какви трябва да са те, допълни Кьовеши.

Европейската прокуратура ще разследва задгранични измами, ДДС измами, злоупотреба със средства на ЕС, финансови измами, пране на пари, корупция, обясни европейският прокурор и допълни, че тази палитра от престъпления не се разследва достатъчно.

Имаме нужда от опитни дръзки и смели прокурори. Да започнем работа в организация като нашата не е лесно. Ще работим в режим на 22 Наказателно-процесуални кодекса - начинание, което досега не е било организирано, обясни Кьовеши.

Няма да се намесваме в работата на прокурорските власти в България, а ще сътрудничим и ще бъдем в постоянен контакт с националните прокуратури, заяви в отговор на журналистически въпрос Кьовеши.

ОЛАФ не може да провежда наказателни разследвания, това може да прави само европейската прокуратура, обясни Кьовеши.

Ние ще разследваме всички престъпления след 2017 г., които попадат в обхвата на нашата юрисдикция, тъй като трябва да докажем, че законът е еднакъв за всички. Да, ще разследваме хора с власт, богати и опасни хора, допълни тя.

Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се опита да се обади на главен прокурор от нашата служба, аз ще направя това публично достояние, заяви Кьовеши.

България е първата страна, която главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши посещава, откакто встъпи в длъжност преди 10 дни.

Аз не съм на посещение тук, аз съм си вкъщи, защото като европейска служба ние имаме офис тук, допълни европейският главен прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Стадио Олимпико“ пулсира с ритъма на Евро 2020
„Стадио Олимпико“ пулсира с ритъма на Евро 2020
Спасиха загубено мече на пътя за Чепеларе
Спасиха загубено мече на пътя за Чепеларе