НОВИНИ

Бойко Рашков в НС: Има завишен миграционен натиск

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
07:11, 30.07.2021 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Очаква се засилване на мигрантския поток от Афганистан към Иран и Турция. По време на изслушване в Народното събрание служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че нестабилността в азиатската държава може да доведе до нова мигрантска вълна към Европа.

В сравнение с предишни седмици натискът в момента е значително по-висок. От една страна това се обяснява с благоприятното време на сезона, от друга страна става въпрос за нарастваща нестабилност в Афганистан, след решението на САЩ да изтеглят контингента си от там и възможността талибаните да влязат в управлението на държавата.

"Какво е нивото на мигрантския натиск за юли, колко е запълнен капацитетът?", попита Христо Гаджев, народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"У нас са регистрирани опити на 2500 граждани да преминат. 113 са задържани. През юни 4504 лица - задържани 61 чужди. През юли се отчита намаление - 5% на опитите да преминат, в сравнение с юни. От началото на годината до 27 юли са регистрирани 17 621 опита, като 16900 са се завърнали във вътрешността на съседните държави. 590 са задържани от българските гранични власти. През месец май капацитетът е бил запълнен на 35%, а през юли е достигнал до 85%", заяви Бойко Рашков, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

"Имаме ли преводачи от пущу?" допълни Николай Радулов, народен представител от ПГ на "Има такъв народ".

"Що се отнася до тези езици ще трябва да помислим в тази насока. Ще трябва да търсим изход от тази ситуация", каза Бойко Рашков.

"Стигнем ли до преводачите значи, дайте да се справим с превеждачите. Как обезпечавате оперативно криминалния контингент, който е в основата потоците - да се насочват, установяват и преминават на Запад. И колко организирани престъпни групи или занимаващи се с каналджийство са задържани?", попита Младен Маринов, народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Остава съвсем логичният въпрос дали г-н Борисов не е помолил своя приятел да пусне контролиран поток от мигранти, за да злепостави служебния кабинет", подчерта Атанас Зафиров, народен представител от ПГ на "БСП за България".

"Откровено да ви кажа не съм готов да отговоря на този въпрос. Да, беше публично оповестена срещата. Не изтече. И от тук нататък възникват основания ние да предполагаме. Аз също си поставих този въпрос, когато видях това посещение предизборно", уточни Бойко Рашков.

"Правена ли е цялостна оценка на ефективността на това съоръжение и изпълнява ли то своята функция", добави Атанас Славов, народен представител от ПГ на "Демократична България".

"Аз припомням, че то беше наречено Китайска стена. Не препятства на 100%, ефективността не е на необходимото ниво", обясни Бойко Рашков.

"Дали имате информация за състоянието на нивото на мигрантския натиск на територията на съседните страни и какви дипломатически действия предприехте", заяви от своя страна Ахмед Ахмедов, народен представител от ПГ на ДПС.

"Ние очакваме в близките месеци да възникне проблем с големи маси афганистанци и ние имаме готовност. Що се касае до дипломатическите действия, няколко пъти се срещнах с посланика, имаме уверение, че Турция ще предприеме всички мерки, за да се предотврати", каза още Бойко Рашков.

По повод това дали Борисов е помолил Ердоган да пусне мигранти към България, Десислава Атанасова заяви, че мигрантският натиск от Гърция към страната ни се е увеличил 12 пъти, а от Турция 10 пъти и попита дали пък президентът, когато е разговарял със своя гръцки колега, не е помолил от Гърция да има завишен мигрантски натиск.

ГЕРБ иска комисия да проверява действията на Бойко Рашков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Блъсковци възродиха църквата и читалището в селото
Жители на Блъсковци възродиха църквата и читалището в селото
Байдън: 100 долара за всеки американец, който иска да се ваксинира
Байдън: 100 долара за всеки американец, който иска да се ваксинира