НОВИНИ

Надал и Швьонтек стартират 2023 на Юнайтед Къп в Австралия

Рафаел Надал
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:49, 10.11.2022
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Рафаел Надал и Ига Швьонтек ще започнат подготовката си за Аустрелиън Оупън 2023 на Юнайтед Къп – новата смесена отборна надпревара, като испанецът може да се изправи срещу Ник Кирьос.

Съревнованието, с 15 млн. американски долара награден фонд и точки за световната ранглиста, заменя АТП Къп при мъжете и ще се проведе в Бризбън, Пърт и Сидни като част от приготовленията за откриващия турнир от Големия шлем.

18 страни ще участват в продължение на 11 дни от 29 декември, като всеки отбор ще се състои от четирима мъже и четири жени с по 500 точки за двете ранглисти.

„Играчите са много ентусиазирани за Юнайтед Къп и това бе потвърдено от високото качество на тези, които заявиха участие. Щастливи сме от дълбочината на тимовете и очакваме с нетърпение много вълнуващи сблъсъци и зрелищен тенис“, каза турнирният директор Стивън Фароу.

Световният №2 и 22-кратен шампион в турнирите от Шлема Надал – действащ шампион в Австралия, ще води отбора на Испания в Сидни заедно с 13-та при жените Паула Бадоса. Но световният №1 Карлос Алкарас няма да участва. Испанците попаднаха в група D заедно с отборите на Великобритания и водения от Ник Кирьос тим на Австралия. №1 при дамите Ига Швьонтек ще поведе Полша в Бризбън заедно с Хуберт Хуркач, докато световната №3 Джесика Пегула е в състава на САЩ, където са още Мадисън Кийс, Тейлър Фриц и Франсис Тиафо. Американците попаднаха в базираната в Сидни група С заедно С Германия и Чехия.

Бризбън, Пърт и Сидни ще приемат по две групи от три страни във формат групова фаза от 29 декември до 4 януари, като двойките ще се състоят от по два мача на сингъл при мъжете и жените, както и от един на смесени двойки. Победителите в групите от всеки град ще играят един срещу друг за едно от три полуфинални места в Сидни, като следващият най-добре представил се тим от груповата фаза ще се присъедини към тях. Аустрелиън Оупън ще се проведе в Мелбърн между 16-29 януари.

Пълен жребий за Юнайтед Къп:

Пърт

Група А – Гърция, Белгия, ще се реши
Група F – Франция, Хърватия, Аржентина

Сидни

Група С – САЩ, Германия, Чехия
Група D – Испания, Австралия, Великобритания

Бризбън

Група В – Полша, Швейцария, ще се реши
Група Е – Италия, Бразилия, Норвегия

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландия блокира България и Румъния за Шенген по вътрешнополитически причини
Нидерландия блокира България и Румъния за Шенген по вътрешнополитически причини
Двама национали по бокс ще участват на турнир в Полша
Двама национали по бокс ще участват на турнир в Полша