НОВИНИ

Никола Цолов ще кара в шампионата за Еврокупа-3 на „Херес” този уикенд

две класирания топ никола цолов австрия
bnt avatar logo
от БНТ
10:25, 21.09.2023
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов ще стартира този уикенд в нов за него шампионат – Еврокупа-3, като участието му ще е само в петия кръг на надпреварата на пистата „Херес” в Испания.

"Получих покана от един от отборите в Еврокупата да участвам на „Херес” – GRS, през зимата записах един състезателен уикенд за тима във Формула Регионал в Близкия изток. Искам да използвам всяка възможност, която се отвори за участие, а Еврокъп-3 е интересен шампионат, на практика това е модифицирана версия на Формула Регионал. Нямам очаквания за класиране, но от тима ми казаха, че очакват от мен постоянни времена и помощ за настройването на колата", коментира Цолов.

Шампионатът Еврокупа-3 се провежда за първи път през този сезон и е една от връзките между Формула 4 и Формула 3. Шампионатът е базиран в Испания и се явява алтернатива на европейската Формула Регионал и Евроформула Оупън.

Отборите използват същите коли като във Формула Регионал – Tatuus F3 T-318, но с някои промени по корпуса, като болидите тук са с 25 килограма по-леки от автомобилите във Формула Регионал.

Задвижването идва от 1,75-литров турбо двигател на Алфа Ромео с мощност 270 конски сили, като пилотът разполага с опция за допълнителна мощност „Push to Pass”, която е 25 конски сили.

През миналата година пистата „Херес” беше една от успешните за Никола по пътя към титлата му в испанската Формула 4 – той спечели и трите квалификации на трасето в Южна Испания и две от трите надпревари.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души загинаха при експлозия на газопровод в Румъния
Четирима души загинаха при експлозия на газопровод в Румъния
Революционни технологии - мозъчни чипове ще бъдат поставени на хора
Революционни технологии - мозъчни чипове ще бъдат поставени на хора