НОВИНИ

Николай Денков: Ще се подготви енергийна стратегия на страната

Премиерът се срещна с работодателските организации

bnt avatar logo
от БНТ
10:36, 04.10.2023
Чете се за: 06:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Има пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия на страната през следващите няколко месеца. Тя трябва да е базирана на моделирането на развитието на енергийната система и може да се допълни с индустриална стратегия. от една страна има недостиг на работна ръка, задачата е как тези хора, които са притеснени за своето бъдеще да разберат, че за тях може да има още по-добри възможности, заплащане и работна среда", заяви на брифинг премиерът Николай Денков. В Министерския съвет той се срещна с работодателските организации.

По думите му това означава да се привлекат инвеститори и да се създаде прозрачен и ясен процес.

"Така ще се осигури икономическото развитие на страната, ще се осигурят и възможно най-добрите условия за работещите", допълни Николай Денков.

Според премиера основната критика от страна на работодателските организации е, че комуникацията на правителството по отношение на работодателите и на потенциалните инвеститори би могла да бъде много по-добра.

Ще падне ли блокадата на "Тракия"?

Николай Денков коментира вдигането на блокадите на енергетиците и миньорите така: "Изчакват решението на Народното събрание, очаквам решение днес на парламента. Направили сме всичко, което може да се направи в настоящия момент. Преговорите по тези документи започват с тяхното внасяне на 30 септември. Разговорът трябва да бъде как да се подобрят тези документи, а не да се поставят ултиматуми от магистралите".

Енергийната комисия одобри споразумението с протестиращите миньори и енергетици

Премиерът поясни, че разумът изисква да бъдат освободени критичните точки и да започнат разговорите по същество.

Споразумение на фона на блокади

"Преговорите с Европейската комисия вървят по стандартни процедури, отворен съм за идеята в тях да бъдат включени и представители на синдикатите. Разговорите с протестиращите ще продължат във формат, в който те си изпращат представители. Докато хората стоят по магистралите вместо да седнем на една маса, се пречи на този процес. Има различни интереси сред протестиращите", заяви Денков.

"Винаги е добре, когато има споразумение. Трябва да се стигне до балансирана позиция", подчерта Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара.

"Разговорите протекоха в конструктивен дух. Заключенията във вчерашното споразумение са приемливи. Трябва да се осигури прозрачност при обществените поръчки, да се насърчат промените промените в законодателството, които да улеснят вноса на работна сила и да опростят процедурите, които са много тежки", коментира Цветан Симеонов, Българска търговско-промишлена палата.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България очерта няколко важни резултата от срещата.

"Стигнахме до съгласие, че социалният диалог трябва да се укрепи и развие, индустриалните отношения в Европа имат добър модел, който е добре и България да следва, защото сепаративни преговори с една от страните в тристранния диалог, особено локализирана на браншово равнище по въпроси, които засягат цялото общество, невинаги води до най-добрия резултат, който да е общественият интерес. Ето защо стигнахме до съгласие, че трябва тристранният диалог да се укрепи и развие. Вторият важен резултат за нас от срещата е, че се рестартира процесът за набиране на инвестиционни намерения. Ние ще разпратим до всички наши членове, получихме обявата, до 6 ноември следва нов период, в който предприятията от страна, а защо не и в чужбина, могат да заявят инвестиционен интерес. Това е много важно, защото за да може да се моделира правилно обществената поръчка или поръчки, които ще последват, трябва да има критичен набор от инвестиционни намерения, така че обявата за търг или обществена поръчка да не е с такива условия, че да има предизвестен победител", посочи той.

На въпрос как вижда стимулите предприятията да взимат работници от въглищните райони, премиерът отговори така:

"Трябва да има подходящи стимули, за да дойдат инвеститори в тези региони. Това означава подходяща инфраструктура, цялата бизнес среда може да се подобри значително още. Втората страна е как да бъдат заинтересовани работниците да търсят друг тип реализация, която би могла да бъде в по-приветлива среда, да изисква някакво допълнително квалифициране. Всъщност такива възможности има. Те са предвидени. Това, което виждам в разговорите с протестиращите е, че те не вярват в това, което им се казва, не вярват в това, което са истински възможности. Ние трябва с общи усилия да пречупим това недоверие и аз затова нямах никакъв проблем това споразумение да бъде подписано от всички, да е ясно, че това е сериозен ангажимент, да мине през НС, като през цялото време обяснявах, че ние трябва да прецизираме споразумението, точките, думичките в него, за да бъдат реализирастични, така че да знаем, че ние ще го изпълним така, както го записахме".

В разговорите участваха представители на Асоциацията на индустриалния капитал, Българска стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

По време на срещата бяха обсъдени основните мерки, предвидени в териториалните планове за справедлив преход. Дискутирана е и възможността за участие на големи предприятия в промяната на икономическия облик на област Стара Загора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец приема Динамо Минск в мач от младежката Шампионска лига
Лудогорец приема Динамо Минск в мач от младежката Шампионска лига
Олимпийската шампионка Линой Ашрам ще проведе мастър клас в неделя в зала "София"
Олимпийската шампионка Линой Ашрам ще проведе мастър клас в неделя в зала "София"