НОВИНИ

Николай Желязков: Волейболистите ни са готови за нещо голямо на Световното първенство

николай желязков поставихме основите новия национален отбор волейбол
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 24.08.2022
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на българския национален отбор по волейбол за мъже Николай Желязков говори пред медиите преди заминаването на „лъвовете“ за Световното първенство в Полша и Словения.

Волейболистите ни са в група C на турнира, заедно с тимовете на „Дружина полска“, САЩ и Мексико. Първият мач на „трикольорите“ на планетарния шампионат в на 26 август от 21.30 часа българско време срещу състава на домакините от Полша.

Желязков смята, че тимът ни е подготвен по най-добрия начин за предстоящите битки на Мондиала и разкри, че целта на „лъвовете“ е задължителна победа над Мексико и успех над САЩ или Полша.

„Смятам, че сме готови. Направиха момчетата всичко по силите си, за да се подготвят по най-добрия начин. Отиваме заредени с енергия да дадем най-доброто от себе си. Имаме сили да покажем един много добър волейбол. Целта ни е да спечелим един от двата мача срещу Полша или САЩ, задължителна победа срещу Мексико и да излезем от групите. Ако го направим, имаме сили и за по-големи успехи на първенството. Настроението в отбора е добро, има добра атмосфера. Всички са заредени с позитивизъм“, започна специалистът.

Той разкри, че целите на тима не приключват с евентуално излизане от групата на Световното, а се простират до класиране за Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

„Отиваме да воюваме и да се бием срещу най-добрите отбори, все пак на такива форуми лесно няма. Ако успеем да излезем от тази група, следващите мачове за нас ще бъдат огромен бонус. Нашите цели не само това, а всички ние и момчетата мечтаем да се класираме за Олимпиадата. Така, че целите са ни високи“, добави националният селекционер.

Желязков смята, че под негово ръководство тимът ни е успя значително да подобри, скоростта на разиграванията, играта в атака и блокадата.

„Напрежение е нормално да има. То е нормално за такъв форум, независимо от опита на играчите. Има огромен ентусиазъм в отбора да се представим по най-добрия начин. Имам добро предчувствие, дано да си свършим работата. Смятам, че това, което успяхме да надградим, от началото на годината, е скоростта на играта. Започнахме да играем значително по-бързо и комбинативността в атаката ни значително се подобри. Подобри ни се много и блокадата. Започнахме по-добре да изпълняваме системата на игра във всичките ѝ елементи. Съвсем нормално е, когато един отбор работи по-дълго време, нещата да започнат да се получават. Момчетата работиха отдадено и вярваха в това, което вършехме. С играта си показахме, че сме на прав път. Един млад отбор не се гради за 4 месеца, но ние постигнахме немалко неща“, категоричен е Желязков.

Бившият волейболист коментира и контузията на един от лидерите на отбора Тодор Скримов. Желязков успокои, че Скримов е с разтежение на коремната стена и ще пропусне единствено двубоя с Полша.

„Тодор Скримов има разтежение на коремната стена. Няма скъсвания или други по-сериозни травми. Медицинският щаб ни увери, че контузията му ще е туширана до мача с САЩ. Срещу Полша, Скримов ще е второ либеро. Надявам се неразположението на Скримов бързо да отшуми. Доктора му е би две инжекции сега преди тръгване“, завърши Николай Желязков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6 месеца война: Как Украйна отбеляза Денят на независимостта?
6 месеца война: Как Украйна отбеляза Денят на независимостта?
Газовите доставки за България предизвикаха ожесточени политически престрелки и дело за клевета
Газовите доставки за България предизвикаха ожесточени политически престрелки и дело за клевета