НОВИНИ

Новите сгради ще се проектират с нулево енергийно потребление

Николай Минков
от Николай Минков
19:00, 16.02.2021
Чете се за: 06:35 мин.
У нас
новите сгради проектират нулево енергийно потребление
Слушай новината

Монтираните след 25 октомври 2020 г. измервателни средства, като водомери за топла и студена вода, електромери и топломери, трябва да имат функцията за дистанционно отчитане, а крайният срок за въвеждането им е 2027 г. Това решиха депутатите от енергийната парламентарна комисия, приемайки на второ четене промени в Закона за енергийната ефективност.

Според левицата това ще доведе до злоупотреби от фирмите за дялово разпределение.

"Вече започват фирми, няма да ги споменавам кои са, да изнудват гражданите и да ги заставят да правят общи събрания, в които едва ли не от тази година трябва да започнат да си сменят уредите. Само го казвам и ще дам допълнителни факти. В момента да си смениш топломера и водомера в едно жилище, 5-стайно, в което нямаш хоризонтални щрангове, всичките са вертикални, смятайте го 90 лв. на уред, 5 уреда и водомер, над 500 лв. всяко домакинство трябва да отдели. Не съм убеден, че сега е моментът това да се случи. Още една причина да се въздържим да подкрепим този закон и мисля, че трябва да се търсят варианти, в които държавата да поеме този ангажимент под някаква форма, било чрез програми, било чрез съответните европейски финансирания. Допълнително трябва да се предвиди и софтуерът, който да бъде унифициран, защото в противен случай се получават, не искам да казвам заробване на определен потребител към определен топлинен счетоводител, но на практика така се получава, ако софтуерът за дистанционно отчитане не е унифициран", заяви депутатът от БСП Таско Ерменков.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не се съгласи, че има опасност фирмите да притискат клиентите. Според нея на потребителите се дава предостатъчен срок от 6 г. за преминаване на дистанционно отчитане. Тя увери, че този метод най-точно определя потреблението на клиентите.

"По отношение на темата, свързана с подмяната на уредите за измерване, също трябва да кажем, че това е транспониране на европейска директива, която цели да защити в максимална степен интересите на потребителите. Въвеждането на такъв тип измервателни уреди с дистанционен отчет са изцяло в интерес на потребителите и те целят да дадат сигурност на българските потребители за това, че те плащат тази енергия, която реално са консумирали. Що се отнася до сроковете за подмяна на този тип измервателни уреди, много ясно трябва да кажем, че този срок не е фиксиран, че трябва да се извърши сега и в момента. Срокът е 2027 г. И тук искам да кажа, че в рамките на дискусиите по отношение на тази директива, срокът, който предложиха колегите от Европейската комисия, беше 2023 г. и с намесата на България, и нашата твърда позиция, този срок беше удължен до 2027 г. Така че българските потребители трябва да са спокойни и да знаят, че никой не иска да направи нещо против техния интерес. Напротив. Това, което ще се направи и това, което се предлага, цели единствено и само да защити техните интереси и те да знаят, че плащат тази услуга, която реално са ползвали и потребители", коментира Петкова.

От левицата оспориха и друг текст, чрез който инвеститорите се задължават при изграждане на нови сгради, при преустройството и реконструкцията на стари постройки, да бъдат проектирани близко до нулевото потребление на енергия, считано от 1 януари 2021 г.

"Заслужава много специално внимание и становището на Българската стопанска камара относно този подход, с който се въвеждат задължения към стопанските субекти с дата, която предхожда влизането на закона в сила. Очевидно въвеждаме по този начин нещо, което за нас и за мен не е справедливо. Аз бих искал още веднъж да го изговорим и да чуем и министерството на енергетиката. Очевидно знаем какъв е поводът - закъснели сме със сроковете за синхронизиране на евродирективата и правим всичко възможно България да изглежда добре от европейска гледна точка, но ако си спомняте преди година можехме да го направим така, че да дадем един по-сериозен хоризонт. Сега, какво казваме на бизнеса - със задна дата ви въвеждаме изисквания, че всички проектирания към 1 януари 2021-ва е трябвало да бъдат така заложени", заяви депутатът от БСП Атанас Костадинов.

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че реално срокът за проектиране на сгради с "нулево потребление" не е ретроактивен, а започва да тече, след като министерството на регионалното развитие издаде наредбата за прилагане на законовия текст.

"По отношение на сградите с т.нар. "нулево потребление" компетентността е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тъй като Законът за енергийната ефективност е проект, който ние готвим още от миналата година, просто е останал този текст, че влиза в сила от 1.01.2021 г. и с тази редакция и предложението на ГЕРБ на второ четене, на практика се елиминира този риск и това притеснение на бизнеса, че всъщност тази разпоредба ще има ретроактивно действие. Не. Тя няма да има такова действие. То ще бъде съобразено с датата, която ще бъде определена в наредбата на министерството на регионалното развитие", уточни министър Петкова.

Очаква се следващата седмица промените в Закона за енергийната ефективност да влязат за гласуване на второ четене в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмица по-късно: Арестуван за употреба на наркотици шофьор отново е на работа
Седмица по-късно: Арестуван за употреба на наркотици шофьор отново е на работа
Отпада отрицателният PCR за ученици и студенти от Балканите, пътуващи до България
Отпада отрицателният PCR за ученици и студенти от Балканите, пътуващи до България