НОВИНИ

Новият британски министър за Европа пред "Панорама": Русия не може да спечели. Путин трябва да го осъзнае

bnt avatar logo
от БНТ
21:48, 11.03.2022
Чете се за: 06:47 мин.
По света
Слушай новината

"Ще се борим в горите, по полетата, на брега, по улиците", каза Володимир Зеленски във видео обръщение пред британския парламент. И всички разбраха кого цитира украинският президент – прочутата реч на Чърчил в началото на Втората световна.

Два дни по-късно в София пристигна новият британски министър за Европа Джеймс Клевърли.

Министър Клевърли, като британски министър и подполковник от териториалната отбрана, ще кажете ли кой сега печели в Украйна?

Със сигурност Русия не печели в Украйна. Владимир Путин явно си мислеше, че лесно ще победи. Че съюзниците и приятелите на Украйна ще се разцепят. Че самите украинци ще приветстват войските му и ще свалят собственото си правителство. Но украинската отбрана далеч надхвърли всички очаквания. Невероятно се бранят! Президентът им се показа като истински световен държавник, а международната общност застана рамо до рамо. Русия не може да спечели. Путин трябва да го осъзнае и незабавно да прекрати войната.

Каква е мисията Ви в България? Да окуражавате, да убеждавате, да разубеждавате?

С България сме добри приятели и партньори в НАТО. Над 300 000 българи живеят в Обединеното кралство, а около 15 000 британци, тук в България. В отговор на кризата в Украйна България предприе всички правилни стъпки. Тя беше една от първите държави, която затвори въздушното си пространство. Действаше смело. Исках да изразя нашата благодарност и солидарност. Ценим България като приятел и партньор.

А носите ли магическо средство срещу дезинформацията?

Водихме разговори с българските колеги колко е важна борбата с дезинформацията. Знаем, че в България това е особен въпрос. Няма магическо средство, но е необходимо властите да работят заедно. Това е нашият опит. Виждаме, че в България вече има такива дейности. Изисква се постоянна бдителност и международна подкрепа.

Но не ли по-голям проблемът при Вас? Ваши медии се притежават от руснаци. Коментатори обсъждат връзките между руснаците и британския елит. Даже обвиняват Вашата партия, консерваторите.

Обединеното кралство гледа много сериозно на свободата на медиите. И по света я насърчаваме. Осъзнаваме баланса между борбата с дезинформацията и прекомерната цензура. Най-доброто средство срещу дезинформацията е да гарантираме, че се дава глас на истината. Знаем, че в Лондон, като световен финансов център, има руски бизнеси и инвеститори. Но бързо реагирахме на нахлуването на Путин в Украйна - с много строги санкции, за да ограничим възможността му да финансира тази ненужна и необоснована война. Ще продължим финансовия натиск. И ще гарантираме Лондон да не бъде дом за мръсни руски пари. Ще бъдем на първата линия в международните реакции по Украйна.

Лондон, казвате, Вашият роден град, там е и Вашият избирателен район. Наричат го "Лондонград". Вие, Вашето правителство, ще се справите ли с "мръсните" руски пари на дела, а не само на думи?

Мога да уверя и Вас, и Вашите зрители. Приветстваме международните инвестиции и силните ни икономически отношения с лица и държави, включително с България. Но ясно заявяваме, че няма място за мръсни пари в Лондон - от Русия или от където и да е. Въведохме мерки и ще продължаваме с тях. Наложихме икономически санкции за близо 350 милиарда паунда срещу Владимир Путин и поддръжниците му.

Но британците, Вашите власти, целият Запад, готови ли са да жертват дори част от комфорта си, за да помогнат на Украйна? Или, когато дойде сметката за газа, ще размислят?

Да защитаваш мира струва пари. Осъзнаваме, че най-голямото бреме понасят украинците. Те виждат как унищожават градовете им, убиват близките им, атакуват държавата им. Да бъдем солидарни с украинския народ означава и ние самите да понесем икономически затруднения. Това е несъмнено. Но украинците страдат толкова много повече. Така че е редно и ние да понесем нещо, за да ги подкрепим в нужда.

Но защо тогава имате толкова тежки визови процедури за украински бежанци?

Осъзнахме, че ужасната ситуация в Украйна накара стотици хиляди, предимно жени, деца и възрастни, да напуснат страната си. Приехме промени във визовия ни режим, за да е много по-лесно сега украинците да пристигнат в Обединеното кралство. Могат да дойдат без предварително издадена виза. Биометричните данни могат да бъдат събрани на място. Искаме украинският народ да знае, че Обединеното кралство го подкрепя щедро. Възхищаваме им се безкрайно. Ще ги подкрепим и сега, и в бъдеще, когато ще възстановяват държавата си.

А дали Западът нямаше да е по-обединен, Великобритания много по-силна, ако нямаше Брекзит? С България щяхте да сте в още един съюз заедно.

Ами преди този конфликт Обединеното кралство, САЩ, европейските ни приятели имаха невиждано ниво на координация. Редовно участвам в разговори със САЩ, Франция, Германия, Италия. Нашите лидери постоянно кръжат между столиците ни. Не мога да си представя по-тясно сътрудничество. Да, Обединеното кралство напусна ЕС. Но все още уважаваме нашите европейски партньори. Именно затова съм тук, в България. Това е първото ми двустранно посещение като нов министър за Европа. За да покажа на Вас и на българите колко много ценим нашите европейски отношения и тясното ни сътрудничество.

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илия Лингорски: Путин не може да запази икономиката си
Илия Лингорски: Путин не може да запази икономиката си
Депутатката Инна Совсун от Киев: Не знам къде са синът и майка ми, руснаците стрелят по деца
Депутатката Инна Совсун от Киев: Не знам къде са синът и майка ми, руснаците стрелят по деца