НОВИНИ

Новият посланик на Великобритания у нас пред БНТ: България е много ценен партньор за нас като съюзник в НАТО

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:46, 08.10.2024 (обновена)
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Натаниел Копси днес връчи акредитивните си писма като посланик на Великобритания в България. Първото си телевизионно интервю посланик Копси даде за предаването на БНТ "Светът и ние".

Преди 145 години Великобритания и България установяват дипломатическите си отношения, когато като пръв британски дипломатически агент и генерален консул в София пристига лорд Уилям Палгрейв, които връчва акредитивните си писма на българския княз Александър Батенберг.

Днес Натаниел Копси заема този пост, след като връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев. Професионалната му ориентация е свързана с европейските въпроси. Той започва работа в британското правителство през 2015 г. по време на премиера Дейвид Камерън като старши експерт, работещ по предоговарянето на условията на членство на Кралството в ЕС и последвалия референдум през 2016 г.

По време на БРЕКЗИТ той оглавява отделите за Бъдещето на Европа и Стратегия за Европа в Министерството на външните работи, ръководейки връзките на правителството с външни експерти и тинк-танкове. Посланик Копси е отдаден на интереса си към българския език и опознаването на страната ни.

снимка: БНТ

За българския език и интереса му към България

Натаниел Копси: "Само чрез българския език ще имам достъп до българската култура и българския народ."

За целите на новото британско правителство

Натаниел Копси: "Преди три седмици бях в Лондон и мога да ви кажа, че страната ми има ново правителство водено от Лейбъристката партия за първи път от 14 години. То има огромна енергия и сериозна амбиция, която е необходима в политиката. Нашите приоритети са благосъстоянието, сигурността и обновяването на нашите отношения с ЕС, европейските ни партньори включително и с България."

За интереса на младите на хора да следват във Великобритания и проблемите след излизането на страната от ЕС

Натаниел Копси: "В момента във Великобритания има около 800 000 чуждестранни студенти от които между 5000 и 6000 са българи. Те са добре дошли във Великобритания. Разбирам, че положението за тях след БРЕКЗИТ е малко по-различно. Но като британски посланик в България, бих искал да има повече български студенти във Великобритания, но в същото време съм много горд като британски посланик в страната ви, че имаме много голяма общност на британските студенти по медицина в българските университети, които получават отлично образование и сме много благодарни за това сътрудничество."

Помощта на България за Великобритания срещу нелегалните мигранти

Натаниел Копси: "Британското правителство е много благодарно за сътрудничеството с България в областите срещу незаконната миграция, както и организираната престъпност.Това е в полза не само на Великобритания, България, но и цяла Европа."

За британската външна политика към България и Балканите

Натаниел Копси: "България е много ценен партньор за нас като съюзник в НАТО и ние искаме да има стабилен регион в Западните Балкани. Много се радвам, че миналата година подписахме нов договор между България и Великобритания в много важни сфери, като отбраната, сигурността, туризма и други. Моето намерение като нов британски посланик в България да задълбочим нашето сътрудничество като съюзници, партньори и приятели."

За руската инвазия в Украйна, напрежението в черноморския регион

Натаниел Копси: "Битката за Украйна е битката да нашите ценности , за демокрацията и свободата.Владимир Путин има огромна амбиция и носталгия към бившия Съветски съюз и предшественика му Руската империя. Ако позволим той да победи в Украйна, ще има сериозни и важни последствия, не само за България и Великобритания, но и за цяла Европа. Знам, че подкрепата ни за Украйна ще продължи и сме много благодарни за подкрепата на България за Украйна и бих искал да повторя, че битката за Украйна е битката да нашите ценности."

За арестуваните български граждани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия

Натаниел Копси: "Не мога да коментирам, хода на съдебен процес във Великобритания. Бих казал, че според моя опит навсякъде имате по-добри и по-лоши хора, но най важното е, че българските граждани са добре дошли във Великобритания и че те са много важна и ценна част на обществото в страната ни."

За засилването на кремълското влияние в България и борбата срещу фалшивите новини

Натаниел Копси: "За съжаление фалшивите новини са навсякъде, не само в България, но и във Великобритания и в цяла Европа. Борбата срещу фалшивите новини ще бъде много дълга и много трудна. Нашите оръжия в тази борба са, разбира се, истината, добрите аргументи, факти и най-важното разум."

Вижте цялото интервю с посланик Натаниел Копси във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меси срещу Суарес в битка за №1 в САЩ
Меси срещу Суарес в битка за №1 в САЩ
Виктория Томова отпадна на старта на двойки в Ухан
Виктория Томова отпадна на старта на двойки в Ухан