НОВИНИ

Новият президент на Словакия заяви, че няма да въвлича страната във война

Кой е Петер Пелегрини?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
22:42, 07.04.2024
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Словакия избра нов президент. Досегашният председател на парламента Петер Пелегрини от управляващата коалиция спечели балотажа с малко над 53% срещу 46 на сто за проевропейския му опонент Иван Корчок.

Пелегрини е съюзник на популисткото правителство на Роберт Фицо и е смятан за проруски настроен. Прогнозите за малка разлика между кандидатите не се оправдаха, а някои анализатори изразиха опасения, че след този избор Словакия ще последва пътя на Унгария на Виктор Орбан.

48-годишен, ерген, с италиански корени, икономист по образование, със страст към автомобилите и разрешително за пилот. Той е Петер Пелегрини - новият президент на Словакия. Заради близките си отношения с премиера Роберт Фицо, който е благосклонно настроен към Русия, е смятан за проруски кандидат.

Няколко пъти е министър в предишните правителства на Фицо. През 2018 г. го наследява на поста след протести в страната заради убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му. Тогава стана ясно, че Куциак работи по материали за връзките на управляващите с италианската мафия.

В победната си реч Пелегрини заяви, че ще защитава националните интереси.

"Решен съм да се придържам към ангажимента на Словакия за мир, и противно на битуващото мнение, няма да въвлека страната във война".

Опозиционният кандидат Иван Корчок призна поражението си и изрази надежда, че Пелегрини ще действа според собствените си убеждения, без да получава чужди заповеди. Корчок е бивш дипломат, яростен критик на управляващите и проукраински настроен.

"Изглежда е възможно някой да стане президент на Словакия, като разпространява омраза. Но и чрез обратния подход - като обрисува другия, в случая мен, като кандидат на войната", каза Корчок.

Петер Пелегрини ще встъпи в длъжност на 15 юни и наследява на поста Зузана Чапутова, която се отказа от втори мандат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандални сцени в Турция: Фенербахче бойкотира двубоя за Суперкупата
Скандални сцени в Турция: Фенербахче бойкотира двубоя за Суперкупата
Николай Желязков: Има детайли от играта, които можем да изчистим
Николай Желязков: Има детайли от играта, които можем да изчистим