НОВИНИ

Ново музейно пространство - личната библиотека на Симеон Радев в София

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:50, 24.10.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Още
Слушай новината

Личната библиотека на големия български писател, публицист и дипломат Симеон Радев стана част от музейното пространство на Столичната библиотека, която днес отбелязва своята 94-а годишнина. Симеон Радев е автор на едно от най-важните историографски изследвания в българската литература - "Строителите на съвременна България". Книгите му са дарени от неговия син и са над 2000 тома на осем различни езика.

"За съжаление младите не познават Симеон Радев, познават израза "строителите на съвременна България", но не съм сигурна колко от тях свързват двете понятия. Това е и нашата цел - да го направим популярен", заяви Ана Анастасова, ръководител на сектор " Краезнание и книжовно наследство" в Столичната библиотека.

Книгите са дарени от сина на Симеон Радев - Траян. Той бил библиотекар в Народната библиотека. Нямал семейство, починал през 2010 година и линията на рода се прекъснала. Но дарил на Държавна агенция "Архиви" цялото имущество на баща си. Агенцията пък дала книгите на Столичната библиотека.

Те са над 2200, на осем езика, сред които дори сръбски, италиански, румънски. Има и издания от 19-и век. В стаята музей са и лични вещи на Симеон Радев и съпругата му - художничката Бистра Винарова, и дори куфарите, с които е пътувал в чужбина като дипломат.

"Той е носил книги от чужбина, сигурно куфарите са били пълни с книги и много от тях са с автографи на авторите", допълни Ана Анастасова, ръководител на сектор " Краезнание и книжовно наследство" в Столичната библиотека.

Писателят Кирил Топалов, потомък на бежанци от Дебър, разказва за срещите си със Симеон Радев, който е и участник в борбите за свободата на Македония.

"Той беше един мек и топъл човек в общуването си. Като че ли се изопваха малко повече чертите на лицето му, когато заговаряше за Македония, за Балканските войни, за Първата световна война, за трагедиите на България и Македония като част от България", каза още писателят проф. Кирил Топалов.

Според проф. Топалов Симеон Радев е истински европеец и една от последните големи фигури в българската политика и култура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детелин Баялцалиев вярва, че намесата на ВАР при гола на Ботев Пловдив е излишна
Детелин Баялцалиев вярва, че намесата на ВАР при гола на Ботев Пловдив е излишна
Кристиано Роналдо може да се озове в Челси през януари
Кристиано Роналдо може да се озове в Челси през януари