НОВИНИ

НС прие Национална здравна стратегия 2030

Николай Минков
от Николай Минков
13:57, 18.04.2024
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
проблеми детското здравеопазване ниско заплащане лоши условия труд гонят лекарите
Слушай новината

Народното събрание прие Национална здравна стратегия 2030.

В нея са заложени три основни стратегически цели:

  • Устойчиво подобрявана на здравето и средата, подкрепяща здравето
  • Гарантиране на здравната сигурност и намаляване на неравенствата
  • Ефективно управление на ресурсите с фокус върху здравните резултати

В стратегическия документ са заложени и три основни приоритета:

  • Изграждане на по-здрава нация
  • Създаване на здравна среда, ориентирана към потребностите на хората
  • Прилагане на целенасочени стратегии за въздействие върху специфични проблеми на общественото здраве

Ето част от дебата в пленарната зала:

Александър Симидчиев, ПГ на ПП-ДБ: "Тази стратегия има няколко компонента. Един, в което безспорно ще успеем, един, в който частично успяхме и един, в който не успяхме. Това, в което се надявам да успеем - е да имаме една Стратегия за развитие на здравеопазването в следващите 6 години, което е необходимо, за да се развива системата планомерно и устойчиво. Това, в което частично успяхме е да създадем нов модел на Стратегия, който не е ексклузивен, а инклузивен - всеки, който искаше, можеше да допринесе нещо в нея. Който искаше да бъде видян и чут - беше видян и чут. Тази стратегия не успа да ни обедини, защото това, което от десетилетия имаме и продължаваме да имаме, е едно въпиещо разделение помежду ни дори по теми, които трябва да ни обединяват, за да оцеляваме".

Костадин Ангелов, председател на здравната комисия, ПГ на ГЕРБ-СДС: "За първи път се случва този прецедент и една добра практика, която обединени усилията на всички от системата на здравеопазването, за да имаме този документ. Той нямаше да бъде факт, без усилията на д-р Симидчиев, който беше председател на работната група, който успя да обедини всички. Това е доказателство, че когато всички работим в една посока, можем да постигнем повече. Надявам се в здравеопазването да има повече консенсус, повече разум и по -малко политика".

Маргарита Генчева, ПГ на "Възраждане": "Прегледахме последния подобрен варианта на здравната стратегия. Има някои положителни резултата - добрите моменти в лекарствената политика, визията за отдалечени и трудно достъпни райони, както и фокусът върху социално значимите заболявания. Документът все още има забележки. В терминологично отношение все още звучи като брюкселско клише от вида на "промоция на здравна помощ", "мониторингов скрининг" - без да носят съдържание."

Андрей Чорбанов, ПГ на ИТН: "Имаме принципно несъгласие за здравната система и как би трябвало да функционира тя. Идеята за изваждане на болниците от търговските регистри не се вписва в общата ни визия и няма да подкрепим тази стратегия. Би следвало Стратегията да не зависи от смяната на правителствата, но горчивият опит показва, че това не е така. Властта взима нещата в свои ръце и дълбоко, прагматично и неправилно променя всички добри идеи в доста добри здравни стратегии, приети през годините досега. Стратегията няма стойност на закон, с което не задължава и изпълнителната власт да се съобрази с нея. И в Конституцията пише, че всеки има право на здравни грижи и достъп, но това не се случва на практика в отдалечените райони и в по-ниските социални групи, спрямо жителите на столицата, например".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Застрашен вид змия пропълзя до жилищна сграда в Одеса и ухапа директора на местния зоопарк (СНИМКИ)
Застрашен вид змия пропълзя до жилищна сграда в Одеса и ухапа директора на местния зоопарк (СНИМКИ)
Ваканция на 2 май и в Ямбол
Ваканция на 2 май и в Ямбол