НОВИНИ

НС одобри на първо четене военната помощ за Украйна по секретния списък на МО

Александър Марков
от Александър Марков
13:11, 09.12.2022 (обновена)
Чете се за: 07:02 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Депутатите одобриха военната помощ за Украйна по списъка, предоставен от Министерството на отбраната. Това се случи след близо 6 часа дебати, обвинения в национално предателство и за въвличане на България във войната.
БСП и Възраждане гласуваха "против". Въпреки секретната информация в документите, дебатите бяха отворени за журналисти.

ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, ДБ и "Български възход" подкрепиха одобриха военната помощ за Украйна по списъка на Министерството на отбраната.

Какво даваме - остава тайна, макар в публичното пространство да стана ясно, че ще предоставим леки стрелкови оръжия и боеприпаси.

Парламентът одобри решение на МС за предоставяне на оръжия, боеприпаси и техника на Украйна и гласува на първо четене Законопроект за ратификация на Споразумение между отбранителните министерства на двете страни, който трябва да бъде гласуван окончателно след три дни.

БСП и "Възраждане" направиха опит гласуването да бъде отложено, но безуспешен. Изненадата на деня може би предизвика депутатът от БСП Явор Божанков, който одобри военната подкрепа за Киев и зае твърди антируски позиции - в разрез с позицията на партията, на която е член. И беше изключен.

Изключиха Явор Божанков от парламентарната група на БСП

Напрежението в пленарната зала се повиши в началото на деня, след като председателстващият Росен Желязков обяви, че двете точки за помощта за Украйна са вкарани в дневния ред.

"Започвате деня с ботушите. Няма смисъл да наритвате НС в петък сутринта на сила, натиск, грубо налагане на точка", каза Георги Свиленски от БСП.

БСП обвини останалите партии, че вкарват България във войната, поискаха отлагане на точките или изместването им надолу по дневния ред.

"Ако продължавате да твърдите, че има "коалиция на войната", разбирам, че искате да се представите с "Възраждане" за коалиция на мира. На руския мир!", каза Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Последва закрито обсъждане, което депутати от БСП излъчваха на живо. След поредица почивки дебатът отново стана открит. Явор Божанков от БСП предизвика фурор в залата, като заяви, че решението не ни вкарва във войната и че София трябва да даде оръжие на Киев.

"Целият цивилизован свят зае тази позиция. И тук делението на цивилизован и нецивилизован свят е истинско. От едната страна, са Русия, Северна Корея, Сирия, Беларус. Само диктаторски режими. От другата страна, е демократичният, свободен свят. Аз съм абсолютно убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има тя за мен", каза Божанков.

Вижте изказването на Явор Божанков, заради което го изключиха от ПГ на БСП (ВИДЕО)

"В нашия живот понякога има драматични разминавания. Например, драматично се разминават в нашия живот Паркинсона и онанизма. Обаче, уважаеми господин Божанков, искам съвсем сериозно да Ви кажа, че днес Вие демонстрирахте едно драматично разминаване с възгледите на Вашата политическа формация", каза Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС.

Лидерът на БСП отговори на Божанков, че помощта за Украйна ни въвлича в конфликта, против националния интерес е, че в Украйна ще има мир и ще бъде наложен чрез дипломатически преговори.

"Има изгледи за мир в Украйна и той ще настъпи в определен момент. Трябва да дадем гаранции за Русия. 24.10.2022 г. - президентът Макрон е автор. Той не е ли европеец, уважаеми евроатлантици? Рано или късно, там ще има мир и той ще бъде наложен с дипломатически преговори и разум", каза Нинова.

Скандали при обсъждането на военната помощ за Украйна, депутати излъчиха на живо закрито заседание

Според "Възраждане", военната помощ ни прави част от конфликта и решението за нея е съпоставимо с решението зо обявяване на война от България на САЩ и Великобритания от 1941-а като съюзник на нацистка Германия.

"Нищо ново под слънцето - само се сменят свастиките, преди са били пречупени кръстове, сега са 12 звездички. Но дори тогава обаче, ние не изпращаме не войски, никакво въоръжение на Източния фронт", каза Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

Според "Демократична България", чрез военната помощ за Украйна България ще подкрепи международен ред, в който демократичните държави подкрепят други такива, нападнати от външен агресор.

"Нашият национален интерес, като държава, която се намира в много рисков регион, е именно да подкрепи този институционализиран международен ред, който санкционира агресията и който наказва виновните", каза Атанас Славов, ДБ.

ДПС гласуваха "за", за да бъдем последователни евроатлантически партньори, а ГЕРБ - за да подпомогнем жертвата на руската агресия.

"Тук всички партии са за мир, но има две партии, които са за руския мир. Тази война е продиктувана единствено и само от агресията на Русия към Украйна. Право е на абсолютно всички държави да подпомогнат жертвата на агресията", каза Христо Гаджев, ГЕРБ-СДС.

"Ние трябва да бъдем лоялни, но освен лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно – ЕС и НАТО", каза Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС.

От "Продължаваме промяната" имаше един въздържал се при вота за решението по списъка с въоръжения и един "за" от БСП по законопроекта за ратификация на споразумение между София и Киев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес на световното първенство по футбол - 09.12.2022 г.
Днес на световното първенство по футбол - 09.12.2022 г.
Тренто с Матей Казийски в състава си се класира за полуфиналите на Световното клубно първенство в Бетим (Бразилия)
Тренто с Матей Казийски в състава си се класира за полуфиналите на Световното клубно първенство в Бетим (Бразилия)