Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

bnt avatar logo
от БНТ
16:21, 20.07.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
данни замърсяване българската акватория черно море
Снимка: БТА
Слушай новината

На последните сателитни изображения от вчера не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България. Според данните от регулярното изследване на крайбрежните води от бреговите пунктове няма притеснения, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие.

Това показват данните от редовното наблюдение на състоянието на морските води на Министерството на околната среда.

Басейнова дирекция „Черноморски район със съдействието на Регионална дирекция "Гранична полиция" и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС наблюдават ежеседмично състоянието на морските води, включително в трите допълнителни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Екоминистерството е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

И според данните от регулярното изследване на крайбрежните води от бреговите пунктове няма притеснения, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие. Измерените стойности по показатели нефтопродукти, полихлорирани бифенили, метали и пестициди във всички пунктове са под максимално допустимите концентрации и средногодишните стойности. Резултатите по показатели цезий-137 и тритий са под границата на количествено определяне на метода.

Екоминистерството извършва мониторинг и информира институциите, които носят отговорност за превенцията и отговора на установените рискове. Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар горя край магистрала "Тракия" в Пловдивско
Пожар горя край магистрала "Тракия" в Пловдивско
Ботев Пловдив се договори със Славия за привличането на френски бранител
Ботев Пловдив се договори със Славия за привличането на френски бранител