НОВИНИ

Обкръжението на Путин: Влиянието на вътрешния Кремълски кръг

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:53, 12.02.2023
Чете се за: 04:47 мин.
По света
Слушай новината

Как войната в Украйна промени страната, Русия, Европа и света - отговорите търсим в поредица от репортажи в "По света и у нас" преди първата годишнина от началото на инвазията.

Още преди да поведе война срещу Украйна и да изпрати Русия в изолация, животът на президента Владимир Путин, който е на власт от 23 години, беше обвит в маниакална секретност, а за личния му живот от последните години информацията е оскъдна. Известно е, че кръгът от приближените му е крайно ограничен и в него са допуснати предимно хора, с които Путин е свързан от десетилетия. Кой влияе на решенията на Путин за Украйна? Доколко достоверна вътрешна информация от Кремъл изтича в медиите? - ето лицата на част от хората от обкръжението на руския президент.

Някои от вътрешния кръг на Путин биват смятани за евентуални наследници на президента, като влиятелният секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев например. Двамата с президента се познават от времето, когато са работели за КГБ в Ленинград. Мнозина наблюдатели смятат, че Николай Платонович е бил този, който е подтикнал Путин да вземе решението за военна инвазия в Украйна с мотива, че Западът прокарва чрез Украйна планове, целящи разпадането на Русия.

Твърди се, че не по-малко влияние в Кремъл има философът Александър Дугин. Западните наблюдатели го наричат Путиновия Распутин. Ултранационалист. Във вътрешен документ на ЕС, видян от изданието EUobserver се казва, че Дугин е призовал Путин да започне война, за да създаде цитирам "тоталитарна, доминирана от Русия евразийска империя, която включва Украйна по исторически, религиозни и географски
причини.

Една промяна стана красноречив знак за вътрешните борби около Путин. След само три месеца като командващ руските сили в Украйна, генерал Сергей Суровикин беше заменен от своя началник, шефът на Генералния щаб Валерий Герасимов. Според анализатори, Герасимов е от "кремълските ястреби", които са посъветвали Путин да нахлуе в Украйна.

Но зад тази промяна се крие и друго. Според някогашния олигарх и настоящ дисидент Михаил Ходорковски, зад назначаването на Суровикин стои Евгений Пригожин, основател на наемническата армия "Вагнер". Наблюдатели твърдят, че чеченският лидер Рамзан Кадиров също е бил доволен от издигането на генерал Армагедон и затова понижаването на висшестоящия офицер е удар за двамата и успех за хората от военното министерство сред тях и лоялният на Путин министър на отбраната Сергей Шойгу.

Московчанинът Дмитрий Песков често говори по ключови въпроси вместо президента, обикновено чрез аудио запис на фона на едни и същи негови снимки. Песков е бивш дипломат, владее блестящо английски, турски и арабски.

На фона на цялата нестабилност мистериозни смъртни случаи привличат вниманието. Те са на бизнес лидери, много от които от енергийния сектор и на високопоставени регионални държавни служители. Като Равил Маганов, вицепрезидент на "Лукойл", или Иван Печорин от Корпорацията за развитие на Далечния изток. Според руските власти, във всички тези случаи става дума за инциденти или самоубийства.

Снимки: БГНЕС, архив

Самият Владимир Путин се появява рядко на обществени места през последните месеци, за здравето му се носят различни слухове, за първи път от 10 години той отмени ежегодната си пресконференция, но беше на работни визити в Иран и Узбекистан. Поведенията на руския лидер и руските неуспехи в Украйна подхраниха спекулации за евентуална смяна на властта в Кремъл.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свидетелски разказ от епицентъра на труса в Турция
Свидетелски разказ от епицентъра на труса в Турция
Дея надделя над шампиона Хебър с 3:2 след страхотна драма
Дея надделя над шампиона Хебър с 3:2 след страхотна драма