НОВИНИ

Обща стачка парализира Израел

Засилва се натискът над правителството за сделка за заложниците

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:03, 02.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Обща стачка парализира Израел в опит да бъде оказан натиск върху правителството на премиера Бенямин Нетаняху да сключи сделка за освобождаването на израелските заложници.

Снощи десетки хиляди израелци протестираха в цялата страна със същото искане. Общественият гняв се засили, след като израелската армия обяви, че е открила телата на шестима от заложниците.

Отменени или забавени полети на летище "Бен Гурион" - основният въздушен транспортен център на Израел. Блокирани основни пътища в Тел Авив.

Израелската синдикална организация "Хистадрут" обяви еднодневна обща стачка в знак на протест срещу неспособността на правителството да сложи край на конфликта в Газа.

Стачката е подкрепена от стотици хиляди работници, основните израелски производители, частния сектор. Общинските служби в икономическия център Тел Авив също ще бъдат затворени през половината ден. Болниците и здравните центрове работят с намален капацитет.

Информацията за откритите шестима мъртви заложници предизвика скръб и ярост сред израелците. Близо 500 хиляди души се включиха снощи в протестни демонстрации в цялата страна с искане Бенямин Нетаняху да върне у дома останалите 101 заложници на Хамас. Стигна се до сблъсъци с полицията.

"Управлява ни престъпно правителство, което позволява заложници да бъдат убивани. Имаме министър-председател, когото го е грижа единствено за себе си, но не и за доброто на страната", коментира протестираща.

Хиляди демонстранти се събраха и в Сентрал парк в Ню Йорк. Сред тях - близки на заложници и бащата на един от шестимата убити.

"Само преди три месеца Хамас разпространи видео на Хърш, първото доказателство, че е жив след отвличането му на музикалния фестивал Нова на 7 октомври. Хърш беше жив, както и останалите петима заложници. Нищо от това не трябваше да се случва. Призовавам президента Байдън да каже на премиера Нетаняху да не отлага сделката", заяви Йон Полин, баща на заложника Хърш Голдберг-Полин.

Смята се, че около една трета от заложниците, които все още са в Газа, са загинали. Съдбата на останалите е неизвестна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС и СУ “Св. Климент Охридски” сключиха споразумение за сътрудничество
БФС и СУ “Св. Климент Охридски” сключиха споразумение за сътрудничество
Никола Тодоров защити титлата си на европейското първенство във водната Формула F250
Никола Тодоров защити титлата си на европейското първенство във водната Формула F250