НОВИНИ

Общинската болница в Пловдив за първи път на печалба от 10 години

общинската болница пловдив първи път печалба години
bnt avatar logo
от БНТ
14:29, 22.08.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Регионални

За първи път от 10 години насам общинската болница „Св. Мина“ в Пловдив излезе на печалба.

Здравното заведение е едно от най-затруднените в сектора в Пловдив и от години не може да се справи с покриването на дългове. На няколко пъти се стигаше до запориране на сметки и редица смени на директори.

Заради тежкото финансова състояние имаше решение и за сливането на болницата с другото общинско лечебно заведение – МБАЛ „Св. Пантелеймон“, но до тази мярка не се стигна.

Счетоводните разчети за първото полугодие на 2020-а година показват, че болница „Свети Мина“ е на печалба с 47 000 лева. До положителния баланс се стига след преструктуриране на клинични направления и увеличаване на броя на обслужваните пациенти, съобщават от община Пловдив.

Бившата първа градска болница разполага с екип от 220 медицински работници. Тя е сред звената, които лекуват и болни от COVD – 19. Специалистите-инфекционисти обаче са дефицитни.

Водят се преговори със здравната каса, за да бъде определен по-голям лимит за лечение и прием на пациенти. От болницата настояват да им бъде отпуснат бюджет от 450 000 лева. Сегашният допустим обем за работа е в рамките на 310 000 лева на месец.

Дългът на болницата от близо 2 милиона лева е предоговорен и по сметките на общината вече са върнати спестени от новите условия близо 30 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ затвори популярно крайпътно заведение в София
БАБХ затвори популярно крайпътно заведение в София
Въпреки забраната - джипове към Седемте рилски езера
Въпреки забраната - джипове към Седемте рилски езера