НОВИНИ

Обявиха "Отрядите за гражданска самоотбрана на Беларус" за терористична организация

обявиха отрядите гражданска самоотбрана беларус терористична организация
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:10, 19.08.2021
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Слушай новината

Върховният съд на Беларус обяви формированието "Отряди за гражданска самоотбрана на Беларус" за терористична организация и забрани дейността му на територията на страната, съобщи Генералната прокуратура.

От там твърдят, че структурата е създадена през септември 2020 г. от германския гражданин Денис Хофман с цел "осъществяване на противозаконна дейност и е обединявала радикално настроени граждани за насилствената смяна на държавната власт".

Според версията на прокуратурата, "за вербуването и връзките със симпатизанти", както и за "съвместното извършване на престъпления" в Телеграм са създадени чатове и канали, в които абонатите са били обучавани как се правят самоделни взривни устройства и на тактики за силово противодействие на правоохранителните органи.

Минск твърди, че отрядите вече са предприели стъпки за "извършване на терористични актове" на територията на Беларус.

Министерството на вътрешните работи на Беларус съобщи, че други два канала в Телеграм – "Кибер Партизани" и "Кибер източване", са признати за екстремистки. И двата канала са публикували материали, целящи "дискредитирането на служителите на милицията, представителите на органите на държавно управление, както и разпалването на обществена вражда".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наставникът на Малмьо: Свършихме добра работа
Наставникът на Малмьо: Свършихме добра работа
Валдас Дамбраускас: Направихме твърде много грешки
Валдас Дамбраускас: Направихме твърде много грешки