НОВИНИ

Окончателно: 10 години затвор за мъжа от Пловдив, причинил смъртта на трима души

съд - чукче
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
16:14, 17.01.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Окончателно: Върховният касационен съд потвърди присъдата на апелативния съд в Пловдив, с която на 10 години затвор беше осъден водач, причинил смъртта на трима души.

Иво Даскалов, по-известен като Иво Лудия, е осъден на 10 години лишаване от свобода и е лишен от право да управлява МПС за срок от 12 години. Делото в Апелативен съд – Пловдив е било образувано по протест на прокуратурата, жалби на подсъдимия и частните обвинители.

С присъда, постановена от Пловдивския окръжен съд, подсъдимият Даскалов е признат за виновен в това, че на 02.05.2021 г., на Околовръстното шосе на Пловдив, при управляване на моторно превозно средство, нарушил правилата за движение по пътищата, движейки се със 180 км. в час, като изпреварил МПС, използвайки пътна лента за насрещно движение, когато не могъл да се върне безпрепятствено в напуснатата пътна лента и се блъснал челно в идващ отсреща автомобил. Вследствие на удара загинали трима души. Деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта 2,17.

Производството по делото пред първата инстанция е проведено по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият е направил признание на фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и е изразил съгласие да не се събират доказателства за тези факти, а наказанието му е било редуцирано с 1/3.

Върховният касационен съд е отхвърлил като неоснователни жалбите на подсъдимия и на частните обвинители. Върховните съдии смятат, че при определяне на наказанието лишаване от свобода Пловдивският апелативен съд изключително задълбочено е обсъдил степента на обществена опасност на деянието и дееца и при правилно отчетен превес на отегчаващи отговорността обстоятелства е заключил, че наказание определено над средния размер, е съответно на извършеното престъпление и достатъчно за поправянето и превъзпитанието на Даскалов.

Искането за връщане на делото на въззивния съд за увеличаване на наказанието до установения в закона максимум не държи сметка за правилата за индивидуализация на наказанието, които изключват ангажиране на максимална отговорност на дееца при отчетени и неоспорени от частните обвинители смекчаващи обстоятелства, каквито са чистото съдебно минало на дееца, трудовата ангажираност и влошеното му здравословно състояние в резултат на същото ПТП.

Наложеното наказание от десет години лишаване от свобода в съчетание с лишаване от правоуправление за срок от дванадесет години е достатъчно строго наказание при конкретните обстоятелства по делото и влошеното здравословно състояние на дееца. Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Екип БНТ Пловдив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оперираха принцесата на Уелс Катрин
Оперираха принцесата на Уелс Катрин
Росен Кирилов беше представен като наставник на Спартак Варна
Росен Кирилов беше представен като наставник на Спартак Варна